Таванът на пенсиите на европейския съд в Страсбург

Европейският съд за правата на човека в Страсбург ще решава дали таванът на пенсиите в България не нарушава правото на собственост и е дискриминация, пише „Дневник“.
Магистратите са приели за разглеждане жалбите на осем български пенсионери.
Практиката показва, че над 90% от делата, по които съдът е решил да се произнесе, завършват в полза на жалбоподателите. Това означава, че осъждането на България за въвеждането на максимална пенсия е много вероятно и може да се случи още догодина.
В момента пенсиите на близо 42 хил. души са намалени до 700 лв. заради правилото в Кодекса за социално осигуряване, че не могат да получават повече от 35 на сто от максималния осигурителен доход за предходната година. През 2010 г. то ще засегне нови 3 хил. души. Това ограничение беше въведено през 2000 г. с реформата в осигурителната система като временна мярка. Срокът на действието й обаче непрекъснато се удължава, като последно таванът на пенсиите трябваше да отпадне в края на тази година. Идеята беше да няма ограничение за размера на пенсията на хората, които ще оттеглят от работа след 1 януари 2010 г. Правителството обаче реши, че максимумът ще действа до края на 2011 г. с мотива, че иначе пенсионерите ще се разделят на привилегировани нови и ощетени стари, но реалната причина е, че държавата в момента няма пари за увеличението (около 10 млн. лв. месечно).
Ако съдът в Страсбург излезе с решение, че таванът на доходите на възрастните хора е дискриминация, всеки ощетен ще може да заведе дело там и да получи компенсация. Освен това държавата ще е длъжна да отмени максимума на пенсиите. Сред подалите жалби в Страсбург има военни пилоти и хора, работили първа категория труд. Според тях разделението на привилегировани и ощетени е факт и сега, тъй като няма таван на пенсиите на бившите президенти, шефове на парламента, премиери и конституционни съдии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *