Таванът на пенсиите от 700 лева оставаоще поне три години

Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете ще бъде 240 лева от следващата година. Това реши парламентът, който прие окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2010 г.
Осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ ще намалее с два процента. Ефектът от тази промяна е 393.5 млн. лева по-малко приходи от осигурителни вноски за 2010 г., предаде БТА.
Според министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, целта на намаляването на вноската е запазване на работни места. Има джентълменско споразумение с бизнеса за това, добави той. Ако работодателите не спазят ангажимента и има големи съкращения на служители и работници, правителството ще преосмисли политиката си, посочи министърът.
Петър Мутафчиев от Коалиция за България заяви, че по този начин проблемът с безработицата няма да намери решение. Трябва да се платят дълговете на държавата към бизнеса, да има ясни антикризисни мерки, коментира депутатът. Като слабост той посочи увеличаването на осигурителния праг за свободните професии, към които евентуално биха се насочили освободените работници.
До края на 2011 г. се запазва максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 700 лева месечно. Допълнителна добавка към пенсиите си ще получават възрастните хора, навършили 75 години, според заложените параметри в бюджета на ДОО за 2010 г.
Депутатите приеха 20 на сто увеличение на добавката от пенсията на починалия съпруг до 30 юни 2010 г., а от 1 юли 2010 г. – с 25 на сто. Предвидена е и добавка за хора, навършили 75-годишна възраст.
Вноската за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ е определена на 0.1 на сто. Максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите е 720 лева. Дейността по профилактика и рехабилитация за следващата година ще се извършва само в дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, прие Народното събрание.
По-рано ДПС напусна залата в знак на протест срещу гласувания минимален осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 лева при 65 лева досега.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *