Тази вечер Re:TV излъчва за последно

Телевизия Re:TVспира да излъчва предаванията си от тази вечер, защото се закрива.

Новината обявиха на сайта й нейните създатели от фондация „Граждански медии“, зад който стоят Иво Прокопиев, Светослав Божилов и Иван Кръстев.
Тя беше прочетена и в ефира на телевизията от изпълнителния директор Асен Григоров в предаването на Иван Бедров „Булевард България“.
Той уточни, че излъчването на програмата се преустановява тази вечер в 22 ч.
Причината за спирането на тв канала, специализирал се в излъчването на новини и публицистични предавания, е свилият се рекламен пазар и световната финансова криза.
Кратко съобщение със сходно съдържание е било прочетено и пред журналистите, в което се изказва благодарност на всички служители в медията. От телевизията благодарят и на всички свои верни зрители.
„Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини, и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.
Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща – че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме“, признават бащите на проекта.
Според тях телевизионният рекламен пазар не е подкрепил нуждата от съществуването на подобна телевизия.
В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева от дарители на фондация „Граждански медии“, но тежката икономическа криза е направила финансирането на канала невъзможно за по-дълъг период от време.
Според създателите на RE:TV съществуват огромни бариери за влизането на нови участници в този сектор и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения, а регулаторите и политическият елит системно подкрепят свърхконцентрацията на тв пазара.
От телевизията признават, че „разбиването на този порочен модел“ се е оказало непосилна задача за нея.
Според създателите на RE:TV това трудно решение е правилното, тъй като е по-добре „да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, вместо да станем зависими от евентуално бъдещо неясно финансиране“.

Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *