Тази година ще бъдат произведени около 160 млн. литра вино

Около 160 млн. литра вино ще бъде произведено тази година в страната. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на гроздоберната кампания в село Устина, община Родопи, област Пловдив. Началото на гроздобера бе даден на лозовия масив на Винарска изба „Вила Юстина“, на който присъства и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

 

Министър Танева изтъкна, че както и при други сектори в земеделието, 2016 година се очертава да бъде добра и за производителите на грозде.

„Очакваните добиви грозде тази година ще са по-високи от  тези през 2015 година. Надяваме се количеството произведено вино да достигне и надмине миналогодишното“, каза още тя. По думите й,  към момента качествените показатели на гроздето през 2016 г. са добри, както всяка предходна година, с изключение на 2014 г., която беше лоша за сектор „Лозарство и винарство“ в световен мащаб. „Секторът показва, че България може да произвежда добро грозде, да прави добро вино и да го изнася на добри пазари“, заяви Десислава Танева.

Министърът на земеделието и храните допълни, че според прогнозните данни страната ни ще изнесе около 60 млн. литра вино за чуждестранни пазари. „Трите най-големи пазара за износ на български вина са Русия, Китай и Великобритания“, подчерта Танева, информира infostock.bg.

Тя съобщи, че всяка година се наблюдава и увеличение при новите лозови насаждения , като тази година се очаква да се засадят нови 680 хектара. „ Нови 19 изби са в процес на изграждане, а в момента действащите в страната са 263.  Независимо от всички трудности, с които се сблъсква българският земеделски производител, отчитаме възходящ тренд и при броя на операторите и производителите на вино“, добави още Десислава Танева.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *