Тайван иска да произвежда чипове в Източна Европа

Тайван обмисля сътрудничество в областта на полупроводниците с три източноевропейски държави. Решението най-вероятно ще срещне подкрепа от Брюксел, който ухажва тайванските фирми за чипове с надежда да ги привлече да произвеждат своя продукция в ЕС.

Формира работни групи за преговори със Словакия, Чехия и Литва

Глобалният недостиг на чипове затрудни дейността на много индустрии
(снимка: CC0 Public Domain)

айван обмисля сътрудничество в областта на полупроводниците с три източноевропейски държави. Решението най-вероятно ще срещне подкрепа от Брюксел, който ухажва тайванските фирми за чипове с надежда да ги привлече да произвеждат своя продукция в ЕС, информира technews.bg.

Тайван е своеобразна технологична „суперсила” – дом на компании като TSMC, с която се свързват надеждите за справяне с глобалния недостиг на чипове. Дефицитът принуди много производители на техника да ограничат продукцията си. Сред тях са фирми за потребителска електроника, битова техника, автомобили, медицинско оборудване, отбелязва Ройтерс.

Кунг Минг-хсин, който оглавява Националния съвет за развитие на Тайван, каза пред репортери след посещението си в Словакия, Чехия и Литва миналия месец, че и трите страни са заявили явен интерес към евентуално производство на чипове в сътрудничество с азиатската страна.

Тайван ще формира работни групи с трите страни, за да преценят какви са възможностите за сътрудничество в сферата на чиповете. Наред с това Тайван може би ще осигури стипендии за техническо обучение, добави Минг-хсин.

„Цялата верига за доставки на полупроводници е огромна. Много страни могат да играят различни роли”, казва шефът на Националния съвет за развитие на Тайван.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *