”Таймс” дълбае в скандала ”Пари срещу сигурност”

Британският „Таймс“ разбуни вчера духовете с публикация, в която се казва, че италианските тайни служби плащали десетки хиляди долари на талибански лидери и племенни вождове, за да не атакуват италианските военни, разположени в областта Сароби, източно от Кабул.
Освен това италианците не предупредили за сделката французите, на които предали контрола над областта и талибаните възобновили атаките. Така през лятото на 2008 г. загинали 8 френски военни. Италианските власти категорично отрекоха тези твърдения.
Днес „Таймс“ публикува нова информация по темата, в която цитира двама афганистански служители и талибански лидер, според които, италианските военни в Сароби действително са били сключили сделка „пари срещу сигурност“. Според Мохамед Исмайел, талибански командир, сделката била договорена миналата година и предвиждала и двете страни да не се нападат. „Ето защо по онова време ни казаха да не нападаме натовските сили в този район“ , цитира го „Таймс“, на който се позова БТА.
Когато италианците предали контрола на французите, парите секнали и бунтовниците решили, че сделката е едностранно развалена. Така се стигнало до засадата, при която в Сароби бяха убити 8 френски военни, твърди талибанският командир. Неназован високопоставен афганистански правителствен представител заявява за „Таймс“, че подобна практика била прилагана от италианските сили и в други части на Афганистан. Той разказва за убит от американците миналата седмица в западната афганистанска провинция Херат талибански командир, който бил един от хората, получавали тайно пари от италианската страна.
Високопоставен, но неназован, афганистански военен, също заявява за „Таймс“, че е имало споразумение между италианците и бунтовниците в Сароби и в провинция Херат на принципа пари срещу сигурност. След вчерашната публикация на в. „Таймс“ френската парламентарна опозиция поиска спешно заседание на парламента.
Френското министерство на отбраната нарече информацията безпочвени слухове. Подобна беше и реакцията на италианския министър на отбраната Иняцио Ла Руса. Той дори припомни, че по времето, за което „Таймс“ пише, италианците в Афганистан са били атакувани няколко пъти от бунтовници и дори при нападение в Сароби през февруари 2008 г. е бил убит италиански войник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *