„Таймс”: Спасете сестрите от разстрел

Лондон. Следващата седмица в Либия срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар ще продължи делото за умишлено заразяване на деца със СПИН. То е смятано за част от западната конспирация да донесат страдание и смърт в страната, обявена от лидера й Муамар Кадафи за „държава без СПИН“. Ако бъдат обявени за виновни, те ще бъдат разстреляни, пише в. „Таймс“.

След като дипломацията се провали, време е учените да покажат сила. „Водещите учени трябва да използват цялото свое влияние, и то спешно. Време е не само да спасим доктора и сестрите, но и да защитим общата работа на науката и закона при установяване на истината, която е над всички други императиви“, пише „Таймс“, цитирайки сп. „Нейчър“. Много учени вече се включиха в тази защита чрез блоговете в интернет. Тегобите на медиците подтикнаха президента на Royal Society лорд Лийс от Лъдлоу да напише писмо до в. „Таймс“, в което предупреждава, че продължаващото мълчание може да доведе до „съдебно убийство“.

Изданието пише за „смущаващи“ детайли на случая, включително твърдението на либийско списание, че заразата в болницата в Бенгази е тръгнала от лоша хигиена. Отбелязва се, че признанията на българките са изтръгнати с мъчения.

Френският вирусолог Люк Монтание, един от откривателите на вируса на СПИН през 1983 г., отиде до Либия, за да представи доказателства, които биха могли да ги оневинят. Но неговите доказателства и показания няма да бъдат признати за доказателство, посочва „Таймс“.

Италианският специалист по СПИН Виторио Колици подкрепи заключенията на Монтание. Но либийските лекари ги отрекоха.

Кадафи предложи свобода за медиците в замяна на бомбаджията от Локърби и компенсации от 6 млрд. долара. Офертата беше отхвърлена от България, която беше подкрепена от ЕС и Америка. Това, което има значение, е науката, а Либия няма да я допусне в съдебната зала. Без нея остава ужасяващата възможност от убийствена съдебна грешка, пише „Таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *