Тайната на австралийското икономическо чудо

Австралия отбелязва световен рекорд: тя е страната с най-продължителен икономически ръст. От 26 години насам държавата-континент не знае какво е икономически спад. Каква е тайната на австралийското чудо?

В пазарната икономика често след периоди на възход настъпват трудни времена – периоди на затишие или пък силен спад, рецесии, дори и тежки депресии. Но не и в Австралия! От 26 години насам държавата-континент не знае какво е икономически спад. Нито световната банкова и финансова криза от 2008 година, нито пък рекордното поевтиняване на горивата през 2015-та успяха да спрат устрема на австралийската икономика. А сега вече е официално: Австралия е новият световен шампион по най-продължителен икономически ръст. Никоя друга страна в света не е имала по-дълъг период без рецесия (т.е. без икономиката да отбележи спад през две поредни тримесечия).

Поколение „щастливци“

Досега световният рекорд по този показател държеше Холандия. Холандската икономика отбелязваше постоянен ръст в продължение на цели 103 тримесечия – от 1982 до 2008 година, когато финансовата криза сложи край на чудото. Ето, че сега австралийците задминаха холандците – с едно тримесечие – и то въпреки финансовата криза, пише dw.com.

„Цяло едно поколение австралийци израсна без да е преживяло нито една рецесия“, заяви наскоро австралийският финансов министър Скот Морисън. Според Австралийската централна банка RBA, това може и да продължи още известно време. Очакванията на банката гласят: до края на 2018 година икономиката на страната може да нарасне с нови 3 процента.

Каква е тайната на този успех? Най-вече секторът на услугите в Австралия изживява истински подем, а той произвежда 2/3 от брутния вътрешен продукт (БВП). Към него спадат финансовите услуги, туризма и образованието. По този повод Хериберт Дитер от германската „Фондация наука и политика“ казва, че Австралия има една от най-стабилните банкови системи в света. Освен това страната приема туристи от цял свят, а много богати китайски семейства изпращат децата си да следват в Австралия. „Много често такива семейства купуват и недвижими имоти в държавата-контитент“, добавя Вернер Кемпер от федералната агенция за насърчаване на германската външна търговия „Germany Trade & Invest“.

Високото търсене пък действа като наркотик на пазара на недвижимите имоти. „Годишно секторът нараства средно с до 17 процента – и в Сидни, и в Мелбърн“, казва Кемпер. Това се усеща от хората като благоденствие, което пък стимулира потреблението. „А потреблението поддържа икономическия ръст“, казва още експертът.

Страните, в които Австралия изнася най-много: Китай, Япония, Южна Корея, САЩ и Индия Страните, в които Австралия изнася най-много: Китай, Япония, Южна Корея, САЩ и Индия

Значимата роля на Китай

„Никоя друга страна в света не е спечелила повече от Австралия от успеха на китайската икономика и нейната индустриализация през последните 30 години (без самия Китай, разбира се)“, казва професорът по икономика от Тасманийския университет Саул Еслейк. Защото влиянието на китайската икономика върху Австралия далеч надхвърля сферите на образованието и пазара на недвижимите имоти. Китай отдавна е най-големият търговски партньор на Австралия – днес 1/3 от австралийския износ е предназначен за Китай. За сравнение: през 2001 износът за Китай е съставлявал само 2 процента, а днес – 32,2%.

„Докато Китай се развива добре, и Австралия ще е добре. Тази зависимост обаче ще се превърне в проблем, когато китайската икономика започне да буксува. Затова австралийците вече се оглеждат за други партньори и нови продукти“, казва Вернер Кемпер. В края на годината се очаква Австралия да подпише споразумение за свободна търговия с ЕС, информира dw.com.

Като цяло обаче на страната ще ѝ бъде много трудно да задържи досегашните си високи темпове на икономически ръст. „Перспективите значително се влошиха. Но пък може би ще има нов бум в търговията със суровини – този път задвижван от Индия“, посочва Кемпер. Първоначално той не е вярвал, че Австралия може да продължи да бележи икономически ръст на фона на свиващата се преработваща индустрия (в края на 2017 в страната например вече няма да има автомобилна индустрия). Но вече е убеден в обратното: „Вече 26 години този модел работи добре. Защо това да не продължи и през следващите 26 години“, пита риторично той.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *