Тайният финансов център на света

Ако си мислите, че Швейцария или някое от офшорните островчета със статут на данъчен рай е най-секретното място във финансовия свят – грешите. Това е малкият американски щат Делауеър. Той измести Швейцария от първото място в тазгодишната класация на базирана във Великобритания организация за т.нар. данъчна справедливост. Според Tax Justice Network през 2007 г. – годината, когато започна финансовата криза – в САЩ са били депозирани 2.6 трилиона долара на неамерикански компании и физически лица, които не са американски граждани. През 2001 г. те са били 1 трилион долара.

Авторите цитират прогноза на базираната във Вашингтон организация Global Financial Integrity (GFI), според която през тази година само от развиващите се икономики по света тайно ще бъдат изнесени между 850 млрд. долара и 1 трилион долара.

Класацията е резултат от анализ на законите, практиките и размера на финансовите потоци в 60 територии със статут на данъчен рай. В нея има някои изненади, като например това, че Унгария е класирана близо до Кипър и далеч пред о-в Ман, а на дъното е Монако. В челната петица са Делауеър, Люксембург, Швейцария, Каймановите острови и Великобритания, или по-точно лондонското Сити. Любопитно е, че в „дяволската дузина“ на секретните финансови центрове 7 от позициите са заети от места в Европа. Сред европейците в челото на класацията са още Ирландия, Белгия, о-в Джърси в Ламанша и Австрия. Останалите места от шесто до дванадесето са за Бермуда (7), Сингапур (8) и Хонконг (10). „Докато САЩ подскачат насам натам и викат: „Аха, лоши, гадни швейцарски банки!“ те правят абсолютно същото, когато стане дума за сметки на чужденци“, коментира Сара Люис, изпълнителен директор на организацията. През последната година Швейцария бе обект на непрекъснати атаки и критики за непрозрачност на финансовата си система. Вероятно най-емблематичният пример е съдебният иск срещу банковия гигант UBS, принуден да плати 780 милиона долара на администрацията във Вашингтон и да признае, че тайно е помагал на американци да укрият доходи.

При изработването на класацията имат значение такива фактори като това дали съответната територия получава информация за титулярите на сметките и доколко сътрудничи при искане на данни за съмнителни сметки и финансови потоци.

Делауеър се е оказал най-привлекателен, защото не облага с данъци доходите,направени извън щата и няма изискване компаниите да бъдат регистрирани на негова територия, обясняват от Tax Justice Network.

Според организацията банките UBS и Credit Suisse имат около 200 свои поделения в щата. В Делауеър са регистрирани около 700 хиляди активни компании и близо половината от тях се търгуват на борсите в САЩ.

В Люксембург депозитите на чужденци са се увеличили между 2001 г. и 2007 г. от 101 млрд. долара на 500 млрд. долара. За същия период в Швейцария увеличението е от 103 млрд. долара на 1.45 трилиона долара, или близо 14 пъти. Лари Хамърмеш, професор по икономика в „Уайдънър юнивърсити“ в Делауеър, смята, че щатът е критикуван несправедливо. Според него Tax Justice Network наблягали на факта, че тук не се интересували от информация кой по-точно е бенефициенът на сметката, когато той не е регистриран в щата.

„В действителност никой американски щат не изисква такава информация. Делауеър не е по-секретен от което и да било друго място в САЩ“, заявява Хамърмеш. Той смята, че компании и физически лица са привлечени тук от гъвкавите закони за правене на бизнес и от доброто качество на съдилищата. „Файненшъл таймс“ цитира директора на Tax Justice Network Джон Кристенсен, според когото в сравнение с обясненията досега индексът е разкрил доста по-сложна картина за това колко дълбоко в основите на финансовите пазари и залегнала тайната.

„Мислим си, че либерализираните финансови пазари са прозрачни. Но когато задълбаеш в тяхното устройство, откриваш че прозрачността е една илюзия“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *