Тайното правителство на Европа

Думите му движат цените на акциите и курсовете на валути. Неговите решения движат милиарди. Мнозина смятат, че президентът на Европейската централна банка (EЦБ) Марио Драги е де факто най-могъщият човек в Европа.

Централните банки, като ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ или Английската централна банка, доказаха в продължаващата криза от последните години своята решителност. Те действаха, като така купиха ценно време за политиците, пише в свой анализ ДПА.

Ръководителят на Международния валутен Фонд Кристин Лагард наскоро похвали
централните банкери, наричайки ги „героите от кризата“ Но има и критика -. в крайна сметка паричните власти, които не са демократично избирани и не са контролирани от парламентите, прекрачиха в нуждата някои табута.

Нулеви ставки, наказателни лихви, покупки на държавни облигации – общо взето ЕЦБ премина всички граници. В четвъртък по всяка вероятност обаче ще посегне и към последното си засега оръжие: решение за мащабно закупуване на дългови книжа, известно като „количествени улеснения“ От месеци Драги и другите водещи банкери подготвят пазарите за подобен акт..

От месеци Драги работи, за да получи подкрепа за онова, което би представлявало най-големия скок в 15-годишната история на банката – да се печатат пари в голям мащаб, за да се купуват държавни облигации на страните членки на еврозоната.

Германците се противят на този план, дори само по исторически причини, защото такава политика според някои от тях може да доведе до хиперинфлация, подобна да настъпилата през 20-те години на миналия век. От друга страна може да се създаде ценови балон на активите или да стане извинение за изоставащите страни в еврозоната да избегнат икономическите реформи. Мнозина смятат, че такова решение е близо до незаконното финансиране на правителствата през задната врата.

Драги отхвърли категорично подобни опасения, като заяви, че ако ЕЦБ позволи инфлацията да остане доста под целевите 2% в еврозоната, институцията ще наруши правомощията си. „Да не изпълняваме компетенциите си би било незаконно“, посочи той. По думите му паричното смекчаване е дало положителни резултати в САЩ и Великобритания, като напълно в сферата на компетенциите на ЕЦБ е да гарантира ценова стабилност и не изисква единодушно решение.

Според главния икономист на Morgan Stanley Йоахим Фелс в момента всичко е в ръцете на ЕЦБ. „Всъщност паричната политика е най-доброто средство, за да бъде стимулирано търсенето в краткосрочен план“, заяви той още преди няколко месеца. „Но когато паричната политика се изчерпва, идва на ход фискалната“, допълни експертът.

Колко важна е предвидимостта на паричната политика показаха и най-новите действия на Швейцарската национална банка. В продължение на години институцията поддържаше франка обвързан към еврото, за да попречи на местната валута да поскъпне твърде много. Доста изненадващо обаче миналия четвъртък валутният курс бе отвързан и това шокира света на финансите. Анализаторите оценяват този ход като „шок“ и „цунами“ за пазарите.

В идеалния случай централните банкери търсят възможно най-чистите сигнали, за да се предотврати точно това. През лятото на 2012 г. Драги успокои с една дума временно ситуацията, когато еврозоната бе изправена на ръба. „ЕЦБ е готова да направи в рамките на мандата си, всичко, което е необходимо, за да спаси еврото. И повярвайте ми – това ще е достатъчно „.

Наистина централните банкери рядко са толкова ясни. Но самата честотата, с която високопоставените представители на ЕЦБ през последните седмици публично заявиха, че са допълнителни конкретни мерки, икономистите тълкуват като недвусмислено послание.

„Марио Драги вероятно ще действа мащабно. Преди заседанието на Изпълнителния съвет на 22 януари всички доказателства сочат, че ЕЦБ ще обяви мащабна програма „, казват от фонда Union Investment. Така че сега само остава да чакаме конкретиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *