Такса смет няма да се определя на база данъчна оценка на имота

От следващата година такса смет няма да се формира на основата на данъчната оценка на имота.Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова като уточни, че засега няма яснота как ще се изчислява таксата за боклука.

Тя поясни, че 99,9 на сто от българските общини пресмятат такса смет според данъчната оценка на жилището.“Това ще се промени от 2015-а година“, увери министър Михайлова.

Те препоръча да се намерят формули за образуване на такса смет.“Ние направихме първата отстъпка за стимулиране на общините.Съгласихме се, че по-плавно ще расте отчислението, което на практика е първият стимул, който дадохме на общините да използват годините, в които ще имат по-малки отчисления, за да инвестират в такъв тип проекти, които ще намалят обема на депонирани отпадъци .Целта на общините и нашата цел е да намалим обема на депонирания отпадък по всякакъв начин, подкрепяйки такива проекти „, подчерта министър Михайлова, която откри заключителен семинар по управление на биоотпадъците.

По думите на екоминистърът общините са в различна готовност да събират разделно и да сепарират отпадъците.Затова формулата за плащане на такса смет няма да е еднаква.

„Събирането на отпадъка губи смисъл, ако след това той не бъде оползотворен, обработен.В новата оперативна програма 2014-2020 основно ще насочим най-скъпи инсталации, в това число и такива инсталации за третиране и компостиране „, обясни Михайлова.

Сред предложенията са хората да си купуват чували и торбички за изхвърляне на боклука.Цената на тези торбички ще бъде включена в таксата за смет.“В идеалния случай хората да плащат според количеството отпадъци, което изхвърлят, но измерването е много трудно“, посочи Михайлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *