Таксите за Евротунела 50% надолу

Европейската комисия приветства днес решението за намаляване до 50% на таксите за преминаването през Евротунела, който осигурява подводна железопътна връзка под протока Ламанш между Франция и Великобритания. Очаква се понижените такси да доведат до двойно увеличение на пренасяните през тунела товари в следващите пет години. Отчита се, че досега възможностите на съоръжението са били слабо използвани заради високите такси и така на ден през него са преминавали едва седем товарни влака. Неизползваният капацитет на тунела е 43%, отбелязва комисията. Добавя се, че железопътните превози са най-енергийно ефективното средство за придвижването на стоки. Уточнява се, че заради високите такси за тунела досега товарните превози между Великобритания и континенталната част на Европа се извършват основно чрез фериботи. ЕК пояснява, че решението на дружеството, стопанисващо
тунела, да намали таксите, е пряка последица от предприетата преди година процедура за нарушение на европейското законодателство за равноправен достъп до инфраструктура, заведена срещу Париж и Лондон.

Новите цени ще влязат в сила от юни тази година и ще важат до 2023 година, като до 2018 година в тях няма да бъде начисляван процентът на инфлацията. През 2012 година Евротунелът е бил използван за превозването на 9,9 млн. пътници – с 200 хиляди повече от 2011 година, но същевременно обемът на товарите е намалял – от 2718 влака през 2008 година до 2325 през 2012 година. Открит през 1994 година, тунелът бе предвиден да поема по 30-40 товарни влака дневно. Целите не са достигнати досега основно заради високите такси – 6075 евро на товарен влак двупосочно и 4500 евро в едната посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *