Таксите за регистрация на фирми намаляват

Таксите, които Агенцията по вписванията събира от бизнеса, ще бъдат намалени. Това реши правителството, което прие в сряда предложените от Министерството на правосъдието промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Предложенията, които бяха представени още в края на октомври 2013 г., са част от пакета мерки на кабинета за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Какво се променя

Според правосъдното министерство предложените промени ще доведат до намаляване на приходите от такси, реализирани от агенцията, с около 22%. В номинално изражение това ще означава близо 4.1 млн. лв., които ще останат в бизнеса и в гражданите. Изчисленията са на база дейността на Агенцията за периода 1 септември 2012 г. до 25 август 2013 г., през който институцията е събрала такси за регистрация на фирми в размер на 19.01 млн. лв.

Част от таксите, които ще бъдат намалени най-осезаемо, са тези за регистриране на нова фирма – размерът им ще бъде понижен средно с 31% спрямо действащата към момента тарифа. В зависимост от типа на вписваното в Търговския регистър дружество намаленията варират с от 5 до 400 лв. При подаване на документите за вписване по електронен път също са предвидени намаления, като събираните в тези случаи такси ще са около наполовина по-ниски в сравнение с цените при подаване на документите за вписване на място в агенцията.

Според приетите поправки новата такса за регистриране на дружество с ограничена отговорност ще е 110 лв. при 160 лв. до момента. Понижението на таксата за регистриране на акционерно дружество или на командитно дружество с акции е със 100 лв. до 360 лв. Регистрацията на акционерно дружество, което ще извършва банкова или застрахователна дейност, вече ще струва 1300 лв. при досегашна такса в размер на 1700 лв.

Положителен ефект

Понижения ще има и при таксите, които агенцията събира за вписвания в регистъра БУЛСТАТ. Прогнозираното от правосъдното министерство през октомври свиване в приходите от този тип такси ще е с 24%, или близо 195 хил. лв. Изчислението е на база реализираните за периода от 1 септември 2012 г. до 25 август 2013 г. приходи от такива такси в размер на 718.2 хил. лв.

„Намаляването ще има положителен ефект върху стартирането и правенето на бизнес в България, конкурентоспособността на фирмите и навлизането на нови местни и чужди търговци на пазара, ще облекчи гражданите при снабдяване с удостоверения, преписи и справки“, се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *