Таксите за стари коли скачат 4 пъти

350 лв. за трошки и 200 лв. за нов автомобил ще плащат вносителите от януари

Екотаксите за стари коли се вдигат 4 пъти догодина. Това стана ясно след среща между представители на екоминистерството и организациите на вносителите на автомобили. От януари 2007 г. ще плащаме нов налог за пречистване на въздуха. Досегашната продуктова такса за рециклиране пък ще се увеличи от 80 на 100 лв. Така налогът за най-старите коли става 350 лв. За новите автомобили пък държавата ще събира общо 200 лв. от двете такси.

Около 250 лв. ще е новата екотакса за автомобилите, произведени преди 1992 г. За новите, съответстващи на стандарта Евро 4, екоданъкът ще е 100 лв. Новият налог няма да се плаща от сегашните собственици и при продажбата на внесени преди 1 януари автомобили. Отчасти мярката трябва да компенсира загубите на хазната от отпадането на ДДС за автомобилите от следващата година. Основната цел обаче е да се ограничи вносът на стари коли, които ще поевтинеят значително, и постепенно да се подмени автопаркът в България. В момента средната възраст на колите у нас е 20 години.

През 2006 г. в България са влезли 45 хил. нови и към 210 хил. стари возила. През 2007 г. се очаква да бъдат продадени поне 50 хил. нови и около 200 хил. употребявани коли, обясни Стефан Хаджиниколов от Съюза на вносителите на автомобили.

За пречистване на въздуха в следващите 5 години са необходими 96 млн. лв. обясни зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Обмисля се половината от събираните пари да се отпускат на общините.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *