Танева: 82% е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони

82 % е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони . Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на „Денят Започва” по БНТ.

По думите й, с 2,5 млрд. евро са подпомогнати българските земеделски производители по старата програма. „Нашата амбиция и план за работа е да приключим годината с над 90 % усвояване на бюджета от програмата. Тя има отчисления за този 7-годишен период и 141 млн. евро загуба от 2010-2013. Работим тази година по план загубата да е минимална. Направили сме нотификация на програмата, така че почти да не се загубят средства. По отношение на изпълнението на общинските проекти следва да подчертаем , че имахме по-големи притеснения . Голямата част от общините се вмъкнаха в удължения от нас срок, който беше близо месец. Само десет проекта не бяха подадени. По тях има изплатени аванси за 6,5 млн. евро”, каза министър Танева.

Тя поздрави общините за добрата работа. По думите й, след разглеждането на заявките за участие и в зависимост от корекциите ще се разбере окончателната сума, но според нея загубите ще са минимални. „На 121 мярка по старата програма отворихме извънреден месец. В момента има контрактуване над 100 договора. До края на ноември ще се подават заявления. Взели сме всички възможни мерки да използваме ефективно стария бюджет и смятам, че ще го приключим добре”, категорична е Танева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *