Татяна Дончева: Улицата ще изгони ГЕРБ с камъни

Този ден ще дойде, коментира за управлението на ГЕРБ Татяна Дончева, член на Националния съвет на БСП и лидер на Инициатива „Движение 21”
Пред Нова телевизия тя разкритикува преразпределянето на собствеността в страната. Когато преразпределяте собственост, това означава, че много хора могат да загубят работата си, заяви Дончева и попита каква икономика ще се развива в България, цитира я БГНЕС. Според нея „тази несигурност, когато никой не знае дали няма да бъде изхвърлен от котарашките поръчки“, едва ли ще доведе до привличането на чужди инвеститори, както се надяват от ГЕРБ.  Истинските въпроси се подменят с фалшиви, за да се манипулира обществото, категорична е тя. „Има смисъл в България да се занимаваме със сериозни неща – отстраняването на тази простотия и чалгарщината от властта“, посъветва Дончева. В момента в СДС се състезават Карлово със Свищов и БСП не е далеч от времето, когато ще бъде по същия начин сведена до състезание на два провинциални града в битка за някакво лидерство, смята социалистката, цитирана от „Фокус“.
„Чакам 10 години Станишев да се развие като политик и да обещава всеки път, че някакви нови работи ще прави, големи преобразувания, партията ще изглежда по друг начин. Сегашните управляващи могат спокойно да купят следващите избори по начин, по който на тях им се иска. Не може наличните политически субекти да чакат от само себе си нещата да се случат“, заяви още Дончева. Тя смята, че кондицията на БСП преди годината на избори не е добра. „По-лошото е, че от 2009 до 2012 г. и след 2012 г. май няма някаква промяна и това може да го види всеки симпатизант, член и дори страничен човек“, добави бившата червена депутатка.   Според нея трябва да се привлече младата генерация в БСП. „Има за всичко време, ако това се направи през есента. ГЕРБ нищо не прави в момента, те разчитат на реалния контрол, който са установили в страната“, смята Дончева. Тя отказа да коментира т.нар. СПИН-скандал в БСП, защото „няма да се занимава с глупости“. Все пак каза, че Станишев може да знае от баща си за какво се е наказвало преди години (визирайки думите му, че в БСП не се наказва заради вицове – б.р.), но в момента не може да се поощрява говореното на глупости от страната на официалния говорител на партията. „Понеже Кутев говори глупости системно и вече на всяка системна нова глупост може да кажем – какво толкова. Не може всеки председател на партията да си толерира ибрикчиите в ущърб на партията“, заяви Дончева. Тя добави, че Станишев три години не е подписал договора за АЕЦ „Белене”: „Вместо сега да върти референдуми (за строеж на АЕЦ-а – бел. ред.) и всякакви други работи – всичко беше в ръцете му и седеше на бюрото му. Той е играл само една карта – как да получи подкрепа и от американците, и от руснаците за изборите 2009 г., но не получил нито от едните, нито от другите“. „Сблъсъкът с БСП е изключително вреден за ГЕРБ, тъй като налива доверие в основната опозиция. Ще се потвърди двублоковия политически модел“, коментира междувременно пред bTV политологът Румяна Коларова. „Меглена Кунева не е нов политически субект, въпросът е дали ще влезе в парламента. Големият въпрос обаче е дали ще има нов субект“, каза тя. Според политолога Антоанета Цонева обаче трябва да се прави разлика между клонираните политически партии и реалните субекти. Затова трябва да се насочи внимание към промените в Закона за политическите партии, препоръча експертката. „Веселин Марешки и Яне Янев са джуджетата на Снежанка, но най-важната роля е на Снежанка. Въпросът е дали има една или две Снежанки. За да излезеш на политическата сцена означава, че зад тях има ресурси, които ги правят зависими“, загатна Коларова.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *