ТБ „Виктория” ще обслужва клиенти от 12 декември

Търговска банка „Виктория”, чиито акции са 100% собственост на Корпоративна търговска банка, ще обслужва клиенти от 12 декември. Това съобщи Българската народна банка. От БНБ са дали предписания наквесторите на ТБ „Виктория“ да създадат необходиматаорганизация на работа за обслужване на клиентите й.

Банката е поставена под специален надзор за срок от три месеца, поради опасност от неплатежоспособност. Този срок се удължава до 22 декември, реши Управителният съвет на БНБ.

Резултатите от проверката на одиторите показа, че състоянието на кредитния портфейл на банката е добро, включително и по отношение на обезпеченията. През август наквесторите бе препоръчано да разработятпакет от мерки за оздравяване на банката. Те включват вариант заосигуряване на ликвидност чрез продажба на пакети от кредити, план занамаляване разходите и мерки за осигуряване на операционната й самостоятелност.

През септември БНБ прецени, че условията, довели до поставяне на банката под специален надзор, са налице и тя все още изпитва остърнедостиг на ликвидност за да обслужва задълженията си към депозантите и другикредитори. Те възлизат на 285, 8 млн. лв. Срокът на специалния надзор бе удължен до 22 ноември.

Прегледът на отчетите на „Виктория“ сега показват, че макар финансовите й показатели да са в рамките на изискванията,тя няма достатъчно ликвидни средства, за да обслужва задълженията си. По тази причина ще бъде разпродаден частично кредитният й портфейл. Става дума за портфейлите за малък бизнес, ипотечни заеми, потребителски кредити срещу ипотека, кредитни карти и потребителски кредити. Засега няма да се продава портфейлът за корпоративни и големи клиенти.

Най-добри за ТБ „Виктория” са офертите на „Сосиете Женерал Експресбанк“ за ипотечни кредити, на „Токуда банк” за малък бизнес и на Централна кооперативна банка за потребителски кредити и кредитни карти, посочва анализът на „Ърнст и Янг България“.

Изчисленията показват, че продажбата на портфейлите ще осигури около 180 млн. лева ликвидни средства, с които банката ще разплати задълженията си по влоговете. Те възлизат на 160 млн. лева. Така първо ще бъдат обслужени задълженията към депозантите, а към банката-майка КТБ задълженията ще се изпълняват след 22 декември, когато изтича крайният срок на специалния надзор.

Предвижда се и промяна на устава на ТБ „Виктория”, която има за цел да доведе до по-икономичното й менажиране, посочват от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *