Театър, кино и музика обединява спектакълът „100 години Тодор Колев“

Театър, кино и музика обединява спектакълът „100 години Тодор Колев“ тази вечер в зала 1 на НДК. „Годините наистина ми се струват 100,“ обяснява заглавието именитият артист, който тази година навърши 70 години. „Имам такова чувство. За хората може да не е така, но за мен е. Много отдавна съм на сцената.

Професията ни отстрани изглежда много лъскава, но аз знам задкулисието. Имало е доста трудни времена – затова са 100 години, а вероятно и една-две отгоре. Цял живот съм се опитвал да не се взимам насериозно, затова вложих чувството си за хумор и в заглавието“, казва Тодор Колев.

Представлението ще започне с голям откъс от неговия моноспектакъл „Назад към културата“ – за който артистът ще се появи с ексцентрично превозно средство и то ще е изненада по замисъла на инициаторите. Следват „смешните“ песни на Тодор Колев, някои от които и досега се пеят по думите на артиста, откъси от емблематични филми с негово участие като „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“ и т.н.

След това е ред на т.нар. сериозни песни, Вивалди в изпълнение на „цигулково дуо“ Тодор Колев – Ицхак Финци – специален гост на спектакъла, нови песни на Тодор Колев и заключителен монолог на Топузов от финала на пиесата „Човекоядката“ от Иван Радоев.

„За мен най-вълнуващо е присъствието на сцената на голям оркестър – Брас асоциация под диригентството на Ангел Заберски, при това подсилен с щрайх. Сбъдна се още една моя мечта – ще имам и три беквокалистки“, казва Тодор Колев. Специален гост музикант ще бъде китаристът Иван Лечев.

„За мен концертът няма юбилеен характер – такъв е по-скоро за инициаторите. За мен това е чисто биологичен момент, на който не обръщам внимание, защото много се радвам, че още мога да пея, да подтичвам по сцената – не само да ходя, а също така и да говоря“, коментира артистът.

Тодор Колев „признава“, че Ицко Финци е на по-високо професионално равнище от него като цигулар – макар че и двамата свирят от деца. „Ще бъде малко самодейно, но след като сега България е залята от доста нехудожествена самодейност, не ни пречи и на нас да покажем как подрънкваме“, каза актьорът.

Актьорът „признанава“ и за „конфликта на интереси“ с режисьора на спектакъла – актьора Стефан Вълдобрев, на когото е кум, освен преподавател в НАТФИЗ. „Избрах го, защото е много трудно да намериш режисьор, който да обедини сполучливо трите елемента на концерта – музика, театър и кино, а Стефан има умения във всички тези области“, обяснява Тодор Колев.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *