Тежка криза заплашва САЩ, предупреди Алън Грийнспан

Противоречивите икономически данни дават надежди на „мечките“ за бърза промяна в тренда, казва бившият председател на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Алън Грийнспан в интервю за CNBC, и в същото време предупреждава, че икономиката на САЩ се намира в много несигурно положение.

За разлика от настоящия председател на ФЕД Джанет Йелън, Грийнспан смята, че икономическият ръст на САЩ в съчетание със съкращeнията на пазара на труда, рано или късно ще доведе до скок на инфлацията.

„На този етап сме изправени пред нарастващ натиск на паричните пазари и на инфлацията, както повечето от нас очакваха,“ казва Грийнспан. Той се безпокои обаче от резкия спад на дългосрочните инвестиции, което заплашва възстановяването на американската икономика. По неговите думи, дълготрайните материални активи се увеличават много по-бавно от очакваното, което от своя страна предопределя бавния и труден път за подобряване на производителността.

„Почти всички проблеми се дължат на липсващите дългосрочни инвестиции. Никой не иска да инвестира в дългосрочен план, защото всички се страхуват и никой не знае какво ще се случи,“ обобщава бившият председател на ФЕД.

В същото време Грийнспан отбелязва, че фондовият пазар се възстановява доста по-бързо отколкото самата икономика на САЩ и според него сблъсъкът с реалността не може да бъде избегнат. „Фондовият пазар отскочи токова рязко и за доста дълъг период от време, затова може да се предположи, че в някакъв момент ще настъпят значителни корекции. Кога ще се случи това, аз не знам,“ застрахова се Грийнспан.

Той смята, че в близко бъдеще икономиката на САЩ ще се сблъска със серия от фалити във финансовия сектор, тъй като такива кризи като сегашната се повтарят веднъж на сто години, и предстоящата криза може да бъде доста тежка. „Затова не трябва да се учудваме, че икономическият растеж се забавя, а да се радвам, че го има. Правителството трябва да помогне на частните банки, но не и да ограничава свободата на пазара“, съветва бившият председател на ФЕД.

Според него, кризата в САЩ ще приключи, когато се стабилизират цените на недвижимите имоти. Грийнспан не изключва обаче САЩ да загубят основното си преимущество – доларът като световна валута. „Навсякъде по света доларът се радва на специално уважение и е сред основните източници на приходи. Ако продължим по сегашния финансов път, възможно е да не може да продължим в същия дух дълго време“, обобщава Грийнспан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *