Тежкият период за сектора на имотите в Испания приключва

Призрачните градове на Испания и незавършените проекти може и да имат шанс за нов живот, тъй като се наблюдават сигнали за приключване на тежкия период за сектора на имотите и строителството в страната, считат експерти на рейтинговата агенция Fitch, цитирани от CNBC.

Сред признаците за възстановяване е завръщането на ипотечното кредитиране, което пресъхна по време на кризата. Въпреки това обаче Испания има да извърви дълъг път. Високата безработица и свръхпредлагането на имоти са сред основните спънки пред жилищния пазар, посочва агенцията.

Заради глобалната финансова криза спекулативният балон на пазара на имоти в Испания се спука. Цените на жилищата рязко спаднаха, а броят на неизплатените ипотеки силно се увеличи. Свръхпредлагането пък “роди” един испански феномен – цели призрачни градчета със само няколко или изобщо без обитатели.

В периода 2004-2008 г. – период на изключително активно строителство, цените на имотите в Испания нараснаха с 44%. На пазара излязоха стотици хиляди нови жилища, които така и не намериха собственици.

Заради кризата много от проектите дори не бяха реализирани в цялост. В Сесена например – едно от призрачните градчета в близост до Мадрид, са построени по-малко от половината от планираните 13 хил. жилища. В друг подобен комплекс край столицата на Испания са изградени само 1 500 от общо 9 хил. планирани апартамента.

„Стабилизирането на цените на жилищата и ипотечния пазар отразява макроикономическото възстановяване на Испания и повишаването готовността на банките да отпускат заеми“, посочва Fitch в изявлението си.

Въпреки че дългосрочните операции по рефинансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) действително ще увеличат парите на разположение на банките в Испания, това няма да доведе до голямо увеличение на ипотечното кредитиране, предупреждава рейтинговата агенция.

Испанската икономика отчете ръст от 0,6 на сто през второто тримесечие на тази година. Това е в контраст на ситуацията в еврозоната, чиято икономика като цяло е в застой. Германия поднесе голяма изненада, след като стана ясно, че БВП се е свил с 0,2% за периода.

Оживлението на испанската икономика привлече и редица големи имена към сектора на имотите – Джордж Сорос и Джон Полсън, както и основателят на Microsoft Бил Гейтс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *