Тези 10 акции са най-купувани от членовете на Конгреса на САЩ

Американските законодатели имат инвестиции за десетки милиони долари в големи компании. От MapLight правят проучвания за това как бизнесът влияе на политиката. Те са направили класация на компаниите, в които най-често имат акции членовете на Конгреса към 2013 година. Интересно е, че тези компании харчат и най-много пари за лобиране в Конгреса. „Същите компании, които влияят на Конгреса, като дават пари за кампании, са в топ 10,“ казва Даниел Нюмън, един от основателите на MapLight.

На първо място е General Electric. 69 от членовете на Конгреса имат акции в тази компания. Ето и топ 10: 1. General Electric 2. Microsoft 3. Procter & Gamble 4. Wells Fargo 5. Apple 6. IBM 7. АТ&Т 8. Verizon 9. JPMorgan Chase 10. Exxon Mobil

Не е ясно точно какъв е размерът на инвестициите, защото по закон членовете на Конгреса са длъжни само да вписват минимум и максимум на размера. 69 законодатели имат акции на GE. От 2009 година насам компанията е похарчила около 134 млн. долара за лобиране, се казва в доклад на Center for Responsive Politics. AT&T също е компания, която лобира сериозно. За последните 5 години тя е похарчила 91.2 млн. долара, стараейки се да влияе на законодателството. Трябва да се отбележи и че тези 10 акции са доста популярни като цяло сред американското общество. Те са сини чипове, на които са заложили и много от средностатистическите американци. MapLight също така казват, че 246 членове на Конгреса не притежават никакви индивидуални акции, макар да имат някакви инвестиции във диверсифицирани инвестиционно фонове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *