Телевизори с изкуствен интелект на пазара у нас

LG избра един от най-модерните клубове в София, за да демонстрира качествата на новите си телевизори

Новите OLED телевизори на LG идват с вградени технологии за изкуствен интелект, стана ясно от премиерата на устройствата пред българска аудитория. Сериите W8, G8, E8, C8, и B8 включват модели с диагонал на екрана от 55 до 77 инча, а по-ниската серия Super UHD ще се предлага в размери от 49 до 75 инча.

Забавлението у дома придобива нови измерения, благодарение на технологията за изкуствен интелект ThinQ и високотехнологичния процесор на изображения, интегриран в новите OLED и Super UHD телевизори, заявиха представителите на LG на специално събитие в София.

Внедрената AI функционалност позволява на потребителите да управляват телевизора, като говорят директно на дистанционното, възползвайки се от функцията за гласово разпознаване. Телевизорите LG OLED също могат да работят и като умни домашни хъбове, които предлагат достъп и свързаност с други устройства в умния дом – например прахосмукачки-роботи, климатици, пречистватели за въздух, смарт осветление и говорители, свързвани към телевизора посредством Wi-Fi или Bluetooth.

Освен това новият процесор на LG под името α (алфа) 9, който е вграден в OLED телевизорите на компанията, подобрява още повече телевизионната картина. Всеки OLED панел е изграден от милиони самосветещи пиксели, които контролират независимо един от друг своята яркост, създавайки безкраен контраст и перфектни цветове, вкл. черно, с милиарди нюанси.

OLED не изисква отделна задна подсветка, която в конвенционалните LED телевизори заема значително физическо пространство зад екрана и съответно ги прави доста по-дебели. Това е една от основните причини за тънкия дисплей в OLED телевизорите, без излишни елементи.

OLED не изисква отделна задна подсветка, както при конвенционалните LED телевизори

ThinQ технологията в новите модели OLED и Super UHD използва обработка на естествени езици (NLP), за да осигури интелигентен контрол, активиращ се чрез глас и свързаност, базирана на разработената от LG технология за машинно учене DeepThinQ. Процесът по настройване е улеснен и потребителите могат безпроблемно да свържат гейминг конзоли и външни саундбар системи, да търсят информация, изображения и видеа с конкретно съдържание, като направят гласова заявка към дистанционното на телевизора с команда от рода на „покажи ми всички филми, в които този актьор е участвал” или „покажи ми видеа с йога”.

Телевизорите на LG с ThinQ AI поддържат услуги, базирани на Electronic Program Guide (EPG), за да предоставят информация в реално време или да превключат на канал, който предлага желаното съдържание. Инструкциите към телевизора са на естествен език – „търси саундтрака на този филм” или „самоизключи се, когато тази програма свърши”, без да е необходимо произнасяне на името на програмата или пък въвеждане на конкретен час.

Новият LG α9 интелигентен процесор пресъздава изображенията като в истинския живот, с богати цветове, отчетливост и дълбочина и така създава усещането за повече реализъм. Основен новаторски елемент в α9 е четиристепенният процес по намаляване на шума, който включва двойно повече стъпки в сравнение с конвенционалните техники. Този алгоритъм дава възможност за по-голяма прецизност при намаляване на шумовете, като подобрява яснотата на изображенията и позволява по-ефективното възпроизвеждане на плавното преливане на тонове.

Иван Иванов (вдясно), управляващ директор на LG Electronics България, посрещна потока от журналистически въпроси за новата премиум OLED линия

Подобрената цветова корекция дава възможност да се покажат повече естествени цветове като седемкратно разширява референтните цветови координати в сравнение с преди. α9 е създаден да поддържа висока честота на кадрите (HFR), за да произвежда по-плавни и по-ясни движещи се изображения при 120 кадъра в секунда, а това на свой ред допринася за по-добрия рендъринг на съдържание с бързо движещи се обекти, като спортни предавания и екшън филми.

Super UHD телевизорите, които се появиха на пазара през миналата година, съчетават наноклетъчна технология, FALD подсветката и α7 процесор. Новите модели ще предложат множество технологични подобрения, вкл. по-дълбоки нюанси на черното, подобрен рендъринг на изображенията, подобрени детайли на сенките и прецизни цветове от широки зрителни ъгли, .

Тазгодишният Super UHD телевизор с FALD предлага по-плътни зони на подсветка в рамките на дисплея, за разлика от „edge-lighting” технологията, където подсветката е позиционирана по краищата зад телевизионния панел, информира technews.bg. Технологията на LG подобрява нивата на черно и размерите на картината посредством независим контрол върху зоните с LED светлини, като така сенките стават по-детайлни и се намаляват цветовите загуби, а това води до подобрен контраст и съответно качество на картината.

Новите телевизори на LG са безпрецедентно тънки, благодарение на усъвършенстваната OLED технология

OLED и Super UHD телевизорите на LG включват технология 4K Cinema HDR, която внася кинематографично преживяване в дома, без значение какъв е форматът. Добавена е и поддръжка на технология Advanced HDR от Technicolor за съвместимост с повечето основни HDR формати – от Dolby Vision до HDR10 и HLG (Hybrid Log-Gamma).

Новите OLED и Super UHD телевизори обработват HDR изображения динамично, кадър по кадър, използвайки разработения от LG алгоритъм Enhanced Dynamic Tone Mapping. Както OLED, така и Super UHD телевизорите ще се предлагат с Dolby Atmos съраунд саунд за най-добро аудиовизуално преживяване.

Всички нови модели от премиум категорията, вкл. флагмана W8, вече пристигнаха в България и могат да бъдат намерени в големите вериги за битова електроника в цялата страна.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *