Телефони за половината човечество

По официални данни на ООН през 2008 г. всеки втори жител на Земята ще ползва собствен мобилен телефон, съобщава gazeta.ru. Но в действителност трудно може да се каже точно колко човека в световен мащаб ползват мобилна комуникация. Предполага се, че активните абонати на планетата са около 2 млрд.

International Telecommunication Union, организацията на ООН, занимаваща се с въпросите на телекомуникациите, публикува прогнозите си за разпространението на мобилните връзки през 2008 г. В началото на тази година абонатите са надхвърлили 50 % от световното население и ще бъдат повече от 3,3 млрд. в края на годината, съобщава АП, позовавайки се на ITU. ITU е използвала в изследването си данните на мобилните оператори за сключените договори, т.е. отчитани са използваните SIM-карти, а не реалните ползватели. Истинския брой на ползващите мобилни телефони трудно може да се оцени, тъй като в развитите страни доста хора ползват по две или повече SIM-карти, докато в развиващите се страни няколко човека ползват един телефон.

Аналитици от Mobile Research Group смятат, че при 3 млрд. активни SIM-карти в света реално мобилните телекомуникации ползват около 2 млрд. души, а някои изследователи са още по-скептични, обосновавайки оценката си на нивото на проникване на телекомуникационните услуги, което в много страни представлява повече от 150 % (проникване – количество действителни SIM-карти на 100 човека).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *