Телефонният номер се сменя на едно гише

От днес смяната на телефонния оператор може да се извърши на едно гише – за мобилните номера, за стационарните и за т.нар. негеографски номера, които започват с префикс 800, 700 и 90.

Абонат, който желае да си смени оператора от днес отива при предпочитания оператор и без да се налага да има контакти с предишния си оператор си пренася номера. Условието е да е изчистил задълженията си към предишния си оператор, обясни за „Хоризонт“ и БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Той изтъкна преимуществата нановата система.
„Първо, икономисваме време, второ бюрокрацията е намалена два пъти, трето – премахва се изкушението и формите на операторите с различни средства да задържат абонатите. Самият срок за преносимост се намалява два пъти, тоест досега беше 10 дни за мобилните номера, сега става 7 дни, за фиксираните беше 15 дни, сега става пак 7 дни, когато става дума за група номера смяната става за 10 дни, така че самият прозорец за преносимост, т.е. техническото време, когато вие няма да имате възможност да комуникирате с новия оператор е в рамките на 1 работен ден. Повече никои няма право да отказва заявление за преносимост и да ви разтакава”, обясни председателят на КРС.

Българските граждани да уведомяват комисията – ако операторите са нарушили правилата, ще бъдат санкционирани, зарече се Божков. Той прогнозира, че естествената конкуренция ще доведе до до намаляване на цените и н на разговори.
Цените на дребно и цените на едро имат право пропорционална зависимост. След намаление на цените за детерминиране се очаква с 15-20% да бъдат намалени цените на дребно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *