Тестват „квантов” спътник

Китай започна експлоатацията на първия в света „квантов” спътник, изведен в орбита през август 2016 г. и носещ името на известния философ Мо Дзъ, съобщи агенция Синхуа.

631-килограмовият апарат, известен още като Micius, ще кръжи в орбита на разстояние 500 км от земната повърхност в продължение най-малко на две години. Установена е стабилна връзка между Мо Дзъ и експериментална платформа за „квантова телепортация”, разположена в Тибет, информира Синхуа.

Въпреки фантастичното название, платформата реално няма отношение към телепортацията. Става въпрос по-скоро за изграден канал за връзка между Мо Дзъ и платформата, базиран на т.нар. „заплетени фотони” – това са субатомни частици, свойствата на които зависят една от друга.

Учените се надяват да успеят да предадат един от фотоните чрез спътника в изследователски центрове в Китай и Австрия. Лазерният лъч, с помощта на който се осъществява предаването, притежава т.нар. ефект на наблюдателя, или квантов ефект, водещ до промяна на свойствата на системата при появата на наблюдател.

Именно на този принцип стъпва квантовото кодиране. При намеса отвън, не може да се обезпечи целостта на данните в предишния им вид. С други думи, подобна квантова защита се смята за непробиваема.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *