Технологичният сектор разкрива потенциала си

В изявление Джон Чембърс главният изпълнителен директор на Cisco Systems каза, че много от водещите технологични компании са подценени в момента и акциите им имат потенциал да поскъпнат. Вчера пазарната капитализация на лидера в производството на мрежово оборудване нарасна с 4.9%.
Индексът на сините чипове в САЩ DJIA се покачи с 0.27%, до 12 427 пункта, технологичният Nasdaq спечели 0.31%, до 2 800 пункта, а широкият S&P 500 завърши с повишение от 0.22%, до 1 336 пункта.
Днес в Азия, пазарите не могат да намерят единна посока. Решението на Bank of Japan да продължи с количествените улеснения помагат на основният японски фондов Nikkei 225 да се задържи на положителна територия, като индикаторът нараства с 0.22%, до 9 605 пункта. В същото време причината за това решение, а именно влошените прогнози за развитието на третата по големина икономика в света, след земетресението от 11 март, имат негативен ефект върху пазара.
В Хонконг Hang Seng пада с 0.04%, до 24 275 пункта, тъй като затягането на паричната политика на Народната банка в Китай и повишаването на лихвите се отразяват негативно върху растежа на островната икономика и капиталовите инвестиции в региона. В Шанхай CSI 300 пък се покачва с 0.25%, до 3 151 пункта, като местните финансови компании очакват по-високите лихви да доведат по увеличаване на лихвените маржове.
В Австралия индексът S&P ASX падана с 0.15%, въпреки поскъпването на суровините от последните дни и отчетеното днес свиване на безработицата в страната до 4.9%. Причина за това вероятно са негативните прогнози за развитието на японската икономика и очакванията за забавяне на ръста на вътрешното търсене в Китай.
След като Португалия обяви, че ще потърси помощ от Европейската комисия и МВФ единната валута е под натиск, но това бързо ще се промени ако на заседанието си днес бордът на ЕЦБ вземе решение за повишаване на лихвените нива на банката, както се очаква.
Еврото поевтинява с 0.22%, до 1.4302 долара, вчера европейските пари достигнаха 1 4348 долара, което е най-високото им ниво от година насам. От началото на 2011 г. единната валута е спечелила 3.5% срещу долара.
След вчерашното рали низходящи корекции има и при суровините, като майските фючърси на сорт Брент поевтиняват в Лондон с 0.34%, до 121.89 долара за барел, а спот цената на златото се понижава с 0.17%, до 1 456 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *