Ти Би Ай България минава под шапката на Виена Иншурънс

Ти Би Ай България АД минава под шапката на Виена Иншурънс Груп. Това се случва след като Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на едноличен контрол от страна на австрийската компания. Към момента TBI се контролира от ВИГ и Кардан Файненшъл Сървисиз Б.В., Холандия.
Придобиваното предприятие участва в управлението на няколко дружества на различни продуктови пазари – имуществено (общо) застраховане, животозастраховане, презастраховане, консултантски услуги, доброволни здравноосигурителни услуги и услуги, предоставяни от службите по трудова медицина и извънболничната специализирана медицинска помощ. С изключение на имущественото застраховане и животозастраховането, не се очаква в резултат на концентрацията да настъпят сериозни изменения на тези пазари.
Пазарният дял в имущественото застраховане на участниците в сделката, ЗАД Булстрад и ЗК Български имоти, е 17.92% за 2008 година. На пазара се наблюдава преразпределение, като повечето от малките и средни застрахователни дружества показват по-бързи темпове на растеж, докато големите участници отстъпват от пазарните си позиции. Въпреки очакваната лидерска позиция на ВИГ на пазара, КЗК счита, че сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение и да възпрепятства значително ефективната конкуренция.
На пазара на животозастраховането участниците в концентрацията ЗАД Булстрад живот и ЖЗК Български имоти имат дял 10.24%, значително по-нисък от този на лидерите ЗАД Алианц България Живот и ЗПАД ДЗИ поотделно. Анализът на пазара го определя като сравнително конкурентен. Комисията счита, че в резултат на сделката няма да настъпят съществени изменения в пазарната структура и няма да има негативно въздействие върху ефективната конкуренция, смятат още антимонополистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *