Тойота изпревари Дженерал Мотърс

През първото тримесечие на 2007 г. „Тойота“ успя да изпревари по продажби „Дженеръл мотърс“ за да излезе на първото място в световната класация на автомобилопроизводителите, съобщиха от японската компания.

От януари до края на март „Тойота“ са продали 2,348 млн. коли, докато американският им съперник – 2,26 млн.

Тъй като данните са за тримесечието, а не за цяла година, от GM настояват, че титлата най-голям автомобилен производител в света е все още тяхно притежание.

Миналата година обаче битката между двата гиганта завърши с разлика от едва 162 хил. автомобила в полза на американците и според анализатори само въпрос на време е „Тойота“ да изпревари детройтския си конкурент.

Макар и все още лидер, „Дженеръл мотърс“ изпитват много трудности да се справят с конкуренцията на домашния си пазар, който е най-важният в света, и обърнаха поглед на Изток – водят по продажби в Китай.

Делът на GM на пазара в САЩ възлиза на 22%, на второ място е „Форд“ със 17%, а „Тойота“ излезе на трето с 16%, изпреварвайки „Даймлер-Крайслер“.

Притегателната сила на японската компания до голяма част се дължи на хибридните й автомобили, чийто родоначалник стана „Приус“, както и други модели като „Корола“ и „Камри“.

„Тойота“ има за цел до 2010 г. да постигне 15-процентов дял от световния автомобилен пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *