Токсичен разлив в Унгария застрашава Дунава

Отровни химикали, които заляха западната унгарска община Веспрем след авария в завод за алуминий, заплашват със замърсяване река Дунав, съобщиха унгарските медии. Химикалите вече са започнали да попадат в местните потоци и реки и оттам могат да стигнат в Дунав.

Аварията е станала вчера при пробив настена на хвостохранилището в завода Ajkai Timfoldgyar Zrt на 165 км от Будапеща. Поне трима души, сред които дете, са загинали при токсичния разлив. Ранени са 120 души, осем от тях са в тежко състояние.

Ако отровните вещества попаднат в главната речна артерия на Източна Европа, то под заплаха ще се окажат Сърбия и нейната столица Белград, както и България, Румъния и Украйна, предаде РБК, цитирана от Еkip News. В утайката имаразяждащо вещество, тя есилно токсична свисока концентрация на тежки метали.

Възможно е замърсяването да стигне до българския участък най-рано след 7 дни, според агенцията за проучване на р. Дунав, съобщиха от министерството на околната среда и водите. Оттам уточниха обаче, че се очаква замърсяването да е силно редуцирано до минимални концентрации след преминаването му през хидроенергийния възел „Железни врата”, който се намира на десетина километра преди българския участък и има вместимост от порядъка на милиарди кубически метри.

Дигата на резервоар за утайка в завода, която се е скъсала и е наводнила три села,застрашава още 5 населени места, съобщи междувременно АйТиЕн, цитирана от „Фокус“. Говорителят на службата за реакции при бедствията Дьорд Бакос съобщи, че около 600 000 – 700 000 кубични метра утайка са се разлели от резервоара.

Утайката продължава да изтича от резервоара и застрашава и флората и фауната на площ от 40 кв. км. До 2 метра достига на места токсичната утайка в село Колонтар, предаде РИА Новости. Фотограф на АФП разказа, чев село Девечер, където са засегнати близо една трета от къщите, дълбочината й е около 10 см.

Газопроводите и електроподаването не функционират, питейна вода се доставя с цистерни от Будапеща. В района на инцидента е спряно движението на влаковете.

Децата от училище в Колонтар вчера са били евакуирани. Унгарското правителство обяви днесизвънредно положение в областите Ваш, Веспрем и Дьор Мошон Шопрон, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Вътрешното министерство на Унгария съобщи, че полицията разследва инцидента. Унгарските власти опровергаха по-ранни съобщения за втори пробив в хвостохранилището тази сутрин.

Според специалисти за отстраняване на последиците от аварията може да бъдат нужни години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *