Токуда банк сменя собственика си

„Индустриален холдинг – Доверие“ е на път да придобие окончателно мажоритарния пакет акции от Токуда банк. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече е уведомена за сделката и се очаква да се произнесе по нея. Това става ясно от съобщение в сайта на антимонополния орган. Освен от КЗК, сделката трябва да бъде одобрена и от Българската народна банка (БНБ).

„Индустриален холдинг – Доверие“ е дъщерно дружество на „Доверие – обединен холдинг“, в чието ръководство е собственикът на фармацевтичната компания „Софарма“ Огнян Донев. Той е и един от основните акционери в „Доверие – обединен холдинг“. В управата на дружеството са още собственикът на „Дарик радио“ Радосвет Радев и адв. Венцислав Стоев.

Токуда банк е една от малките банки в страната. В момента мажоритарен собственик е японската „Интернешънъл хоспитал сървис“ на основателя и собственик на японската корпорация Tokushukai Medical Торао Токуда. Банката завърши 2014 г. със загуба от 7.236 млн. лв. По данни на БНБ към края на миналата година привлечените средства в Токуда банк са 387.54 млн. лв., от които депозитите на домакинствата са за 266 млн. лв., а тези на фирмите – 121.34 млн. лв. Фирмените кредити на банката са за 184.67 млн. лв., а на домакинствата – 35.25 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *