Токът ще поскъпне най-много с пет процента от първи юли

Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БТА
В ДКЕВР вече са постъпили исканията на трите електроразпределителни дружества за нови цени на тока от 1 юли 2011 г. и те не се различават от предварително обявените в общественото пространство предложения, каза Семерджиев.
Дружеството Е.ОН, обслужващо Североизточна България, поиска повишаване на цената на електроенергията за периода 1 юли 2011 г. – 1 юли 2012 г. средно с 14,3%, от ЧЕЗ предложиха средно увеличение с 13,12%, а дружеството ЕВН поиска средно увеличение с 5,12%.
Исканията са получени в комисията вчера, предстои да се обработят всички данни, преди да се вземе решение, каза Семерджиев. Има разлики в предложенията на трите дружества, защото работят при различни условия, каза той. Семерджиев още веднъж потвърди, че ако има повишение на цената, то ще е минимално като се отчете и повишението на цената на зелената енергия в микса. Исканията на ЕРП-тата обаче ще бъдат разгледани в контекста на инвестиционните им програми, а допълнително ще се обмисли и дали да няма санкции за качеството на тока.
Преди време стана ясно, че заради това, че ТЕЦ „AES Гълъбово“ (бившата ТЕЦ „Марица Изток 1“) не е влязла в експлоатация, а нейното производство е предвидено в енергийния микс, българските граждани са били ощетени с три процента по-скъп ток. В отговор на въпрос дали при определяне на цените за новия ценови период – 1 юли 2011 – 1 юли 2012 г. потребителите ще бъдат компенсирани, Семерджиев отговори утвърдително.
Всяка централа, произвеждаща електроенергия, която влиза с производството си в микса, дава отражение върху цената на едро на електроенергията, обясни Семерджиев. Тъй като миналата година имаше ясна заявка от ТЕЦ „AES Гълъбово“, че ще започнат производство от септември 2010 г., то ние въведохме в микса и тяхното производство, каза той. За съжаление има технологични проблеми за въвеждане в експлоатация на централата и в момента изясняваме тези обстоятелства, посочи Семерджиев. Той заяви, че компенсация на потребителите ще има със сигурност от 1 юли 2011 г. , но не пожела да направи отсега сметка как ще се отрази това на исканията за поскъпване на тока от страна на дружествата.
Трябва да се анализира откъде НЕК е закупила енергията, предвидена да бъде закупена от ТЕЦ „AES Гълъбово“, и да се отчете разликата, каза председателят на регулатора. Количеството енергия от централата е необходима на енергийната система и е важно централата да започне да произвежда ток, каза Семерджиев.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *