Томислав Дончев: Не е вярно, че няма готови проекти за новия финансов период

Не е вярно, че няма готови проекти за следващия финансов период 2014 – 2020 година, заяви в ефира на БНТ бившият министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев. Той изброи няколко от проектите по ОП „Транспорт“, които са напълно готови.
Сред тях са например магистралите „Струма“ и „Хемус“, тунелът под „Шипка“ и жп магистралата София – Бургас, по която има участъци, оставени за финансиране по новия период. „Ако останат средства, може да бъде включен и Коридор 4, който свързва Видин и София“, допълни той и посочи важността на тази пътна артерия след откриването на Дунав мост 2.
 
Дончев отчете и проектите „за милиарди левове“ на общините в секторите „Води“ и за развитието на градската среда, които трябва да бъдат довършвани. „Това са готови реални проекти“, смята той.
 
Бившият министър в кабинета „Борисов“ беше персонално натоварен да отговаря за отпускането на обезщетения за пострадалите от земетресението в Перник. Преди броени дни в Министерския съвет жители на града се оплакаха, че не са получили обезщетения.
Дончев обясни, че отхвърлените молби са били около 3,5 хил. Причините за отказа са най-различни – кандидатът има второ жилище или ремонтите не касаят конструктивно укрепване на сградата. Бившият министър уточни, че част от пострадалите са завели дела и призова да бъде изчакано решението на съда.
Според Томислав Дончев бюджетът може да бъде изпълнен, както е било предвидено от кабинета „Борисов“. Ако обаче бъдат направени нови разходи, това няма как да стане. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *