Томислав Дончев очаква загуба на евросредства към края на годината

България ще загуби известна част от полагащите й се евросредства към края на годината, стана ясно от интервю на новия вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред Нова телевизия.

Той посочи, че блокираните програми„Околна среда“и „Регионално развитие“ са ключови на обща стойност над 6 млрд. лева, част от които може да бъдат загубени.

„Има и риск да загубим средства по тези програми, големият въпрос е да се реши проблемът със спрените програми и възможно най-скоро да стартираме следващия програмен период 2014-2020. Там ни чакат 7,4 млрд евро. Само от нас зависи кога ще започнем да ги ползваме. В оставащите дни до края на годината ще се опитваме да гарантираме, че загубите няма да са големи“, допълни той.

„В този смисъл ще се въздържа от конкретно число, но категорично трябва да кажа, че малкото оставащи дни до края на годината ще използваме всеки ден и всеки час загубата да бъде по-малка. Най-добрият вариант, много нереалистичен е, изобщо да няма загуба. Борбата е да бъде малка“, обясни той.

Считам, че България би могла да бъде по-богата, по-смислена и по-силна държава и мисля, че зная как може да стане това, обяви вицепремиерът.

Бившият вече евродепутат призна, че работата като член на Европейския парламент е много по-добра, „но все си мисля, че е доказателство, че в политиката най-голямо значение имат мисията и целите, а не постовете“.

По думите на вицепремиера във втория кабинет на Бойко Борисов няма поводи за ентусиазъм от това, че си влязъл във властта. „От този кабинет трябва да се формира работещ екип, иначе нищо няма да се получи“, подчерта Дончев.

„Истината е, че колкото и да твърдим, че отговорността следва да се носи пропорционално на участието или на подкрепата, отговорността за всичко случило или всичко неслучило се ще падне основно на едни плещи. Така че е нормално този, който носи отговорността, да има в крайна сметка необходимите инструменти да гарантира това, че прави това, което иска да прави“, обяви той.

Дончев бе категоричен, че не приема коалиционната формула като някакво вътрешно надхитряне. Той увери, че няма да има проблем при работата си с новия икономически министър Божидар Лукарски. „Аз мога да работя с някой и без да се разбирам с него, както често се е случвало. Ако има доза неразбиране обаче, това не би дошло от мен“, подчерта бившият кмет на Габрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *