Томислав Дончев: Трябва да удвоим или утроим използваните евросредства

София /КРОСС/ Годишната ни задача е да се удвоят или утроят използваните евросредства. Ако в рамките на тази година се излеят над милиард лв. в икономиката, това ще е мощна инжекция за страната и безспорна антикризисна мярка. Това заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев в предаването „Неделя 150″ на БНР. Имам лека съпротива срещу фокусирането върху цифрата. По-добре ще да се акцентира върху това което е направено, посочи Дончев. Той добави, че средния процент на усвоени средства наближава 3,5%, но това не е повод за радост. Основния проблем според него е ножицата между договорените и разплатените средства. Това важи особено за ОП „Конкурентноспособност,“ където разликата е 33 пъти. В ОП „Транспорт“ разликата е 1 към 5, а в останалите 1 към 10, каза министърът и уточни, че разчита ножицата да се свие до 2 към 1 договорени към разплатени средства.
При забавянията на разплащанията става дума основно за проблеми в документите на фирмите, но има и много случаи на недобра администрация, заяви Дончев. По думите му всички са чували за прословутите 44 подписи, но въпросът не е в броя, а в това за колко време се слагат. По-бърз, по-гъвкав процес – това е моята задача, каза Томислав Дончев и уточни, че в същото време не бива да се губи контролът. ЕК иска средствата да се разходват законосъобразно, подчерта министърът.
Основните задачи които трябва да се свършат са в България, заяви Дончев и добави, че разбира се, нужен е добър диалог с ЕК. Освен това е нужна работа в широк формат и интензивен диалог с министри и министерства.
Използване е по-коректен термин от усвояване, смята министърът по управление на средствата от Европейския съюз. Той посочи, че поддържа интензивен контакт с Националното сдружение на общините и подчерта, че без активни общини и без активни граждани няма да има добър резултат.
Оставих Габрово с 15 проекта в изпълнение за над 130 млн. лв., каза още Дончев. По всяка вероятност той ще посетя Брюксел след 26 април.
Парите се движат, но темпото трябва да бъде ускорено. Дончев призова всички граждани да следят как се харчат парите.
Поводи за добри сигнали вече има много – трябва да се показват и законосъобразно изразходваните средства от медиите, а не само злоупотребите, посочи още министърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *