Топлото на свобода срещу 20 бона

Прокуратурата няма доказателства, че Валентин Димитров е прал пари

СОФИЯ. Вальо Топлото излиза на свобода срещу 20 бона. Съдът промени мярката за неотклонение на бившия шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров. След като 4 пъти досега Топлото обжалваше задържането си под стража, магистратите най-накрая решиха да го пуснат. Той бе задържан преди близо година и обвинен в източване на „Топлофикация София“ и пране на пари.

Вальо Топлото бе докаран с арестантския микробус в сградата на Темида рано вчера сутринта. Той прекара в ареста повече от час, докато съдебният състав се събере. Заседанието по делото започна точно в 9 ч. И този път журналисти в залата не бяха допуснати. Два часа по-късно Вальо Топлото бе изведен от залата, за да вземе съда решение. Пазеха го четирима униформени от Съдебна полиция. През тях Димитров се провикна и успя да каже само: „Съдът е в почивка. Защо трябва аз да коментирам скандала в държавата? Нямам абсолютно никакви взаимоотношения с Фронтиер“. В този момент репортерите отново бяха пометени в тълпата. Журналистката от bTV Канна Рачева бе съборена на земята.

Час по-късно Димитров отново бе върнат в съда. Този път го пазеха 6 охранители. В залата Топлото се оказа по-словоохотлив и обясни, че е взел 450 000 евро назаем от Красимир Георгиев. Парите в момента са в Австрия, обясни Димитров на магистратите. В 12 ч съдът влезе в залата, за да прочете определението, с което освобождава Топлото от ареста. Съдия Колева този път помоли лично журналистите да напуснат залата. Половин час след това новината, че основният обвиняем по делото „Топлофикация“ е на свобода, официално съобщи адвокатът му Марин Марковски. Аргументите на съда са, че има достатъчно доказателства, че Димитров е прал пари, и няма данни, че парите са с престъпен характер. Магистратите решиха, че няма опасност Топлото да се укрие или да извърши друго престъпление, обясни адвокат Марковски. Защитникът допълни, че клиентът му ще бъде свободен едва след като внесе 20 000 лв. и евентуално, ако наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов не протестира определението в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Прокурорът обаче бе категоричен, че ще се възползва от правото си. Все още има опасност Валентин Димитров да извърши друго престъпление. Битката за прането на пари ще бъде продължителна, каза още Джамбазов. Апелативните магистрати ще се произнесат категорично за мярката на Топлото навръх 1 юни – деня на детето.

Мария Максимова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *