Тотодамата се отказа от имотите на НАП

Компанията „Обединени български вестници“, представлявана от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, се е отказала да участва в спорната сделка за имотите на НАП, съобщи сайтът на в. „Капитал“. Според плановете, тя трябваше да получи четири имота на НАП в центъра на София (недовършената сграда на бул. „Цариградско шосе“ и офисите на агенцията на ул. „6 септември“ 10, бул. „Дондуков“ 52 и ул. „Аксаков“ 21), а в замяна – да построи нова сграда на приходната агенция.
Информацията за отказа е била потвърдена пред „Капитал“ от бившия министър на финансите Пламен Орешарски. По думите му това е станало в хода на преговорите за създаване смесеното дружество между държавата и Издателско-полиграфическия комплекс „Родина“ (собственост на Кръстева), което трябваше да построи нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП) чрез публично-частно партньорство. Аргументите за отказа са били, че сделката е неизгодна.
По неофициална информация от Министерски съвет финализирането на сделката е било до последното в дневния ред на кабинета. Единствено намесата на някои министри е спряло осъществяването й. „Вие луди ли сте? Направо ще ни разкъсат, ако го направите в последните дни на правителството“ – заявили те по време на обсъждането на сделката.
През последните месеци правителството беше многократно критикувано заради заради одобрената замяна на имотите на НАП. Решението на кабинета предизвика дори недоволството сред представители на коалиционния партньор НДСВ. Бившият депутат от царската партия Минчо Спасов и общинският съветник Владимир Каролев внесоха жалба във Върховния административен съд относно решението на Министерския съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *