Тотю Младенов: Трябва да се санкционира укриването на осигуровки

София /КРОСС/ Трябва да се санкционира укриването на осигурителните вноски, а не неплащането им, за това се обяви в предаването „Седмицата“ на Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите му за тази мярка има консенсус както от работодатели и синдикати, така и от правителството.
Младенов се обяви и за борба на всички фронтове със сивата икономика: „През всичкото това време съм имал срещи с много браншови структури на работодатели и винаги съм им казвал: „Колеги, давайте ми списъци на фирми, които смятате, че са от вашия бранш и работят в сивата икономика. Не плащат на хората заплати, осигуровки, данъци, не инвестират в подобряване условията на труд, тоест правят дъмпинг на вас, които сте изрядните платци в държавата и в социално осигурителните фондове“. Аз не мога да разбера те защо не ми дават тези списъци, за да може да налагаме санкции на работодатели за всеки конкретен случай“.
„Ясно е, че ще има увеличаване на осигурителната вноска от догодина. Дали ще бъде с 1,5-2-3 процента смятат в момента в Министерство на финансите и в Националния осигурителен институт. Чрез тази мярка ще се получат повече приходи в системата,. Абсолютно сигурен съм в това“, категоричен бе Младенов. „Пенсионната система засяга всеки един българин и не може само с едно решение да се реши проблемът. Ние тръгнахме с един диалог, в който имаше непримиримост в позициите между синдикати и работодатели. Сега има нова ситуация, която дава възможност чрез повече приходи в осигурителната система да ги разсрочим във времето и да не бъде болезнено за хората“, поясни Младенов.
„Искаме да се увеличава осигурителният стаж с по четири месеца на година в рамките на 8-10 години, спорът е кога да започне – веднага или от 2013-та, или от 2014 година. До 2021 година искаме да започне увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това е комплекс от мерки, които ще заздравят системата и по които преговаряме в момента. Извървяхме много дълъг път със синдикати, работодатели и с обществото. Когато е имало изостряне в позициите, тогава чрез преговорите се е стигало до най-добрите и най-трайните споразумения, които са най-добри за държавата, за бизнеса и за обществото“, категоричен бе Младенов.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *