Трайков: В света цената на петрола пада, понижение на цените ще има

Акциза не можем да намалим, но можем да се откажем от други приходи за държавата, така че горивата да поевтинеят, заяви министър Трайчо Трайков пред бТВ, предаде LiveNews.
Министърът не уточни какви ще са мерките на кабинета за поевтиняването. Каза само, че той и двама членове на кабинета са упълномощени от премиера Борисов да ги наложат. „Освен това и на световния пазар цената на петрола пада, така че понижение ще има“, добави Трайков.
В началото на седмицата Трайков е сезирал комисиятна по конкуренцията за евентуално картелно споразумение между търговците, припомни той. Причина бил фактът, че единствено в Литва акцизът на горивата у нас бил по-нисък, отколкото в България сред европейските страни. В същото време крайната цена у нас била по-висока, от отколкото в 10 други страни от ЕС. В същото време всички продават на приблизително една и съща цена, а внос на по-евтин дизел няма.
Той обяви, че не е негов проблем, ако производствените разходи на рафинерията на Лукоййл са високи и ако това е така, то проблемът би трябвало да бъде решен с внос на по-евтино гориво. „Не е мой проблем, че производствените разходи са високи. На цената, на която рафинерията е продадена, с удоволствие държавата би си я купила обратно, ако чак толкова не се печели от този бизнес“, заяви Трайчо Трайков, цитиран от „Дневник“.
Според него най-важното условие за наличието на евтини горива е да се гарантира свободната конкуренция на пазара с тези продукти. Ако има такава среда, когато правителството предприеме своите мерки за справяне с високите цени, ползата ще е за потребителите, а не за търговците, обясни министърът.
Тайчо Трайков не посочи кога ще бъдат приложени правителствените мерки. Не коментира и гражданските протести по бензиностанциите, каквито се очаква да има и този уикенд.
 

Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *