Трайков: Нямам самочувствието на жертва!

Това съобщи самият той в парламента, където подчерта, че изрично е забранил на шефа на НЕК Красимир Първанов да го парафира. Трайков каза пред двайсетината депутати в залата, че няма самочувствието на жертва и не поставя себе си над проблемите, но иска да се отстояват националните интереси. Той се извини на депутатите, че едва днес се провежда исканото от тях изслушване по темата за изграждането на новата централа.
„В понеделник господин Първанов дойде на заседание в кабинета ми да докладва за работата през уикенда със съвсем друг текст, който на практика беше първаначалната руска версия, макар и с едно изключение, което беше отпаднало, слава Богу, по настояване на вицепремиера Дянков за ангажимент за подписване на договора до 30 юни, а беше останало само за парафиране до 1 юни. На това заседание в кабинета ми в понеделник на господин Красимир Първанов бе изрично забранено да подписва този вариант на споразумението, а във вторник се оказа, че документът е подписан в нарушение на моята заповед, на Съвета на директорите на НЕК и на мненията, изразени в писмен вид по електронна поща от практически всички членове на Съвета на директорите на БЕХ“, разказа министър Трайков и допълни, че за него случаят е изключително неприятен.
Той изрази надежда в диалог с вицепремиера Дянков и министър-председателя да се изяснят всички отговорности и координация за процесите за проекта „Белене“ оттук нататък.
„Все още съм оптимист, че можем да отстояваме своите интереси и в рамката на това, което имаме като документална база. За мен е очевидно, че трябва да сме много деликатни в период, когато Европарламентът дискутира временен мораториум на строежа на новите ядрени проекти, а Европейската комисия обсъжда общи тестове и нови мерки за безопасност. Решение за реализиране на проекта, да, но със широко отворени очи и с ясно осъзнаване на всички последствия от взети или предстоящи да бъдат взети решения“, категоричен е енергийният министър.
Трайков уточни в кулоарите на парламента, че продължава да поддържа позицията си, че шефът на НЕК Красимир Първанов е надвишил правомощията и трябва да освободи поста, който заема. Той отказа да коментира дали се чувства обиден от последното предупреждение, отправено му от премиера Бойко Борисов. Трайков допълни, че утре сутрин ще проведат среща с министър-председателя и вицепремиера Симеон Дянков, за да конкретизират следващите стъпки по проекта за изграждането на новата АЕЦ „Белене“.
Парламентарната група на ГЕРБ не смята, че са предадени националните интереси с подписания от шефа на НЕК Красимир Първанов договор по проекта за АЕЦ Белене. Това съобщи депутатът от управляващата партия Валентин Николов. Времето, което е нужно на България, ще бъде дадено, за да може страната да приеме, че има добра централа, допълни народният представител. По думите му подписаният документ не е обвързващ и не създава проблеми. Николов отказа да коментира дали някой от замесените в скандала трябва да бъде отстранен. Оттук нататък премиерът ще вземе решение относно съдбата на този или онзи човек, допълни депутатът. С тази позиция на практика парламентарната група на ГЕРБ се разграничи от позицията на енергийния министър Трайчо Трайков, която беше представена от парламентарната трибуна в Народното събрание.
Във вторник министър Трайчо Трайков заяви, че е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов заради неизгодно по думите му споразумение за АЕЦ „Белене“ и защото е превишил правомощията си. Трайков обясни, че е забранил на шефа на НЕК да го подпише. В сряда Първанов пък заяви, че е подписал документа, като е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков и не е уволнен, нито пък има намерение да подава оставка. Скандалът стана причина премиерът Бойко Борисов да отправи последно предупреждение на енергийния министър Трайков и заяви, че Първанов не уволнен по настояване на Дянков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *