Трайков призна за огромен отлив на капитали

„Причината е, че чуждестранните компании – майки са започнали да изтеглят капиталите си от България, за да посрещнат своите разходи. Това е лошо за страната“, коментира Трайков пред БНР, цитиран от БГНЕС.  Той твърди, че все пак през тази година са инвестирани около 1 милиард евро в промишлеността.
Опозицията нееднократно атакува правителството за отлива на чуждестранните инвестиции. Според тях това е първата година, в която те са със знак минус. Управляващите обясняват това със световната финансова криза.
„Има неща в политиката, които по-рядко се казват, но са много верни. Това е едно от тях“, коментира Трайков изявлението на премиера Бойко Борисов, който тази седмица заяви в Чехия, че европейските страни в криза трябва да намалят заплатите и пенсиите до българските. „Когато чужденците ни поздравяват за стабилността в България, аз винаги им благодаря. За съжаление е трудно да обясним на хората у нас, защо трябва да сме толкова финансови дисциплинирани“, добави Трайков.
Коментирайки негативното влияние на световната криза върху България, той заяви, че страната ни е свързана с европейската и световната икономика. Това било продиктувано от икономическите ни връзки. „Това продължава да е така. Все още няма сериозни размествания в световната икономика. За това няма от каква да се плашим“, смята Трайков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *