Трайчо Трайков: Налага се нов стил във винарството

  Във винарския бранш се налага нов стил, нов начин на правене на виното, в който се комбинират традициите и новите технологии – това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след като разгледа щандовете на ВИНАРИЯ 2010 в Международен панаир Пловдив. „Този поврат личи и на изложението. Показаното оборудване и технологии съчетават естествени природни материали с нови методи“, добави той.
Според министър Трайков България не изостава от модерната тенденция и това личи от новите вина и новите изби, които участват в 18-ото издание на Международната изложба по лозарство и винарство. 262 фирми и експонати от 14 държави се представят на деловия форум, който ще продължи до 17 март в панаирния комплекс в Пловдив.
„Радвам се да съм тук – на най-престижното, голямо и авторитетно изложение за този бранш в Източна Европа. То е важно и за България, за нейната икономика и туризъм, за онова, което тя представя на света“, заяви министър Трайков преди да пререже лентата. Въпреки кризата, чуждестранните фирми са с 45% повече от миналата година, подчерта той и добави: „Много нови открития ще се случат на ВИНАРИЯ 2010“. Според министърът на икономиката обнадеждаващ е фактът, че българските винени предприятия, които са над 2000, са увеличили капацитета си с 1.7 милиона тона само през миналата година.
Участниците във ВИНАРИЯ 2010 ще покажат какво предстои в този бизнес, въпреки трудностите тук се събраха водещи компании, заяви на пресконференция преди откриването главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов.
Тази година Министерството на земеделието и храните организира собствен щанд на изложението, за да може да води по-активен диалог с бизнеса, да чуем неговото мнение, да дадем възможно най-подробна информация около начините за усвояване на еврофондовете, каза заместник-министърът д-р Цветан Димитров. До средата на годината Законът за виното и спиртните напитки ще бъде променен, за да се облекчат процедурите, които забавят или спират фирмите при търсенето на финансиране, съобщи той.
Международната изложба за лозарство и винарство за първи път има страна партньор – Република Южна Африка. Нашите производители много сериозно се интересуват от пазарите на Източна Европа и са решили да влязат в тях, заяви на пресконференцията посланичката на Република Южна Африка Шийла Камерър. Партньорството със силни производители също е начин да завладеем нови пазари, каза зам.-министър Димитров в отговор на въпрос как нашите вина ще се конкурират с южноафриканските.
Клуб на българското вино ще бъде създаден по инициатива на Националната лозаро-винарска камара, съобщи нейният председател проф. Пламен Моллов. Влиятелни личности от бизнеса, науката и държавната администрация ще бъдат посланици на имиджа на българското вино, обясни той.
Петимата известни международни енолози, които участваха в комисиите на Националните дегустации на български вина и спиртни напитки, дадоха висока оценка за тяхното качество, заяви Пламен Моллов. Отличени са 209 от общо 676 проби, участвали в конкурса, който е най-престижният у нас. Присъдени са 5 приза Златен ритон, от тях два са за вина от търговската мрежа. Сред наградите на ВИНАРИЯ 2010 са също 83 златни медала, 61 сребърни, 24 бронзови и 36 дипломи. Отличените напитки ще могат да бъдат дегустирани от посетителите на изложението.
Те ще видят машини, съоръжения и оборудване за лозарството и винарството, опаковки, консумативи. За втори път се организира Гурме зона, където майстори кулинари всеки ден ще правят шоу с дегустации. 34 фирми се включват в салона „Вкусове от Италия“, където ще демонстрират традиционни италиански храни и напитки.
Всеки ден ще се раздават награди за посетителите, а специалистите имат право на безплатен достъп след регистрация.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *