Трайчо Трайков: Русия няма да се откаже от АЕЦ „Белене“

Министър Трайков заяви това по повод информацията, че „Атомстройекспорт“ е поискала от „Росатом“ да подаде иск за арбитраж срещу Националната електрическа компания на България за неизпълнение на договорите за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това се казва в писмо на началника на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса до генералния директор на „Росатом“ Сергей Кириенко.
Българският енергиен министър каза: „Не се е променило нищо, преговаряме. Когато стигнем до нещо, което поставя основа, на която може да се взимат решения, ще бъдат взети решения, съответно вие ще разберете за тях. Не смятам, че ще се откажат, но всеки има право да взима такива решения, които преценява, че отговарят най-добре на неговите интереси. Аз лично намирам за странно по средата на един срок, който сме си дали да мислим и да разговаряме, да се правят декларации, но всъщност не знам дали е така. Това, на което вие се позовавате, е информация от чуждата преса. Може би е най-добре да се обърнете към източника и да ги попитате дали е така“.
В Националната електрическа компания нямат официална информация за постъпил иск за арбитраж от „Атомстройекспорт“ или от „Росатом“ срещу България за неизпълнението на договора за изграждането на АЕЦ „Белене“. От НЕК увериха, че продължават да работят по контракта за строителството на втората атомна електроцентрала, който изтича на 31-ви март.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *