„Тракия“ на кантар между португалски и български концесионери

Строителството на магистрала „Тракия“ може да се поеме от български фирми, ако португалските концесионери днес не докажат, че са намерили финансиране,съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
„Има анонс от строителни организации, които могат да плащат от собствени средства, а в края на годината, като видим какво сме спестили, ще се разплащаме“, каза Гагаузов пред bTV.
Той не назова кои са фирмите, но увери, че пари има и страната може да си позволи да завърши магистралата сама. Отсечката между Стара Загора и Карнобат ще се раздели на 3-4 лота и до две години ще може да се минава от там, каза министърът.
Гагаузовще докладва в Министерски съвет, че концесионерът не е внесъл гаранцията до изтичането на крайния срок вчера и очаква другия четвъртък да има правителствено решение как ще продължат нещата.
„Готов съм веднага да издам строителни разрешения“, заяви Гагаузов и обясни, че кабинетът е усложнил условията пред концесионера, за да не се повтори историята с БГА „Балкан“.
По негова информация банкова институция не е осигурила кредит на концесионерите, а няма фирма, която сама да извади такъв ресурс.
Гагаузов изрази позиция и по скандалните разкрития за нарушения в работата на фонда „Републиканска пътна инфраструктура“. Според него няма разминаване между изводите в докладите на министерството и на Сметната палата за работата на пътния фонд.
Той самият не е забелязал нарушенията, за които се говори. „Фондът има всички механизми за контрол и не може да похарчи никакви пари без отчетност“, каза министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *