Транспортното министерство прави опити да покрие конфликти на интереси в агенциите си

Транспортният министър Александър Цветков е разпоредил да бъде извършена нова проверка на скандалното отдаване под наем на кораба „Перун”. Според източници на „Класа” проверката е била възложена на Инспектората на транспортното ведомство, а целта е да бъде оправдано назначението на новия шеф на ИА „Морска администрация” (ИАМА) Сергей Църнаклийски, независимо от изнесените факти за конфликти на интереси. Според министър Цветков, ако подобен конфликт на интереси бъде доказан, новият шеф на ИАМА ще бъде освободен.
Само преди месец в.”Класа” огласи първия доклад на инспектората, според който Църнаклийски, както и бившите шефове на агенцията Николай Апостолов и Венцислав Иванов са уличени в нарушения и се предлага да бъдат предадени на прокуратурата. Предложението е утвърдено лично от министъра с резолюция „Одобрявам”.
От транспортното министерство потвърдиха за назначената проверка. Самият Църнаклийски в телефонен разговор с „Класа” обясни, че е действал като офицер по сигурността на фирмата-наемател, защото така му е било разпоредено. Според него по този начин морската администрация е запазвала частичен контрол върху собствения си кораб.
„Сергей Църнаклийски дълги години е бил главен секретар на агенцията и по този начин е бил част от ръководството й. Несериозно е да се говори, че другите началници били виновни, а той просто е изпълнявал нарежданията им”, коментираха от морския бранш.
Междувременно стана ясно за още едно назначение със съмнение за конфликт на интереси във ведомството на Александър Цветков. За заместник-началник на ИА „Автомобилна администрация” е назначен Анастас Тодоров, директор на Асоциацията на вносителите на автомобили. В интервю за в.”Сега” министър Цветков обяснява, че Тодоров е излязъл от управлението на автокъщите, в които е бил съдружник. Независимо от това новината за назначението му бе посрещната с неодобрение от вносителите на нови автомобили. Според тях с назначението на Тодоров ще се провежда политика на засилване на вноса на стари коли, което може да ни превърне в автомобилната гробница на Европа.

в-к „Класа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *