Трета вълна на кризата – да спасим хората

Най-важната мярка на правителството е да спасим хората. На първо място е това, че гарантирахме по-висок праг на защитените средства от спестяванията на хората на 100 000 лева, каза по БНР министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Не бива да се отчита като предизборна кампания намаляването цената на тока и вдигането на пенсиите в отговор на въпрос дали действията на правителството не са продиктувани от предстоящите избори, коментира Димитров.
Според него, българската икономика ще бъде по-добре в третото тримесечие, защото тогава е туристическият сезон и активното време на земеделието. Дори ЕК отчита, че Чехия и България са най-малко засегнати от икономическата криза и показват добри показатели. Министърът е убеден, че и фирмите вече реагират добре и търсят нови пазари, което подобрява икономическите им резултати.
Държавата вече изпитва затруднения в условия на кризата, това е третият етап от нея – след банковия сектор и частния бизнес, посочи Димитров. Но според него едва ли ще се наложи промяна на Държавния бюджет. Той очаква 3 млрд. евро инвестиции, което е два пъти по-малко от миналата година, но по думите му не бива да се гледа на това само в сравнителен плана. Има страни, които нямат никакви инвестиции и тези 3 млрд евро са все пак успех за страната, убеден е министърът.
Димитров беше категоричен, че няма да се пуска природен газ от 1 юни към Кремиковци, както се чуха предположения. По отношение на продажбата на Булгартабак Димитров счита, че трябва да се помисли дали това трябва да се прави по време на криза. Но все пак холдингът ще бъде продаден по традиционния начин чрез Агенцията по приватизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *