Трети ден продължава битката за Триполи

Самолети на НАТО подложиха на нови интензивни бомбардировки укрепената резиденция на Кадафи – Баб ал Азизия. Войските на Кадафи контролират резиденцията и са отблъснали бунтовническа колона, нахлула в Триполи от Запад, потвърди Би Би Си.
Един от синовете на Кадафи – Сеиф ал Ислам, за когото се твърдеше, че е попаднал в плен – се появи пред чуждестранните журналисти в хотел „Риксос“ и обяви, че успехите на бунтовниците са западна пропаганда:
Искам да отхвърля всички слухове и лъжи. НАТО и Западът разполагат с най-модерни технологии. Те спряха телевизионните комуникации и водят електронна война чрез медиите. Успяха да вкарат в Либия банди и саботьори. Либийските мъже и жени обаче застанаха твърдо срещу тях и пречупиха гръбнака на бунтовниците.
Русия и Китай се присъединиха към страните, които призоваха силите на Кадафи да прекратят борбата.
Обсадата на Триполи от опозиционните сили е медийна постановка, каза пред БНР преподавателят по геополитика Валентин Вацев.  Той прогнозира, че Съветът за сигурност на ООН ще даде мандат на НАТО за сухопътна офанзива в Либия през септември. Основен интерес за овладяване на северноафриканската държава има Франция, която се готви да измести Съединените щати като лидер в Алианса, смята Вацев.
Първо изтича мандатът, даден от Обединените нации. Второ – идва един момент, когато свършват амунициите и трябва да се почива един месец, за да се продължи. Трето – общественото мнение във Франция е силно раздразнено. Много трябва да се бърза, защото ако те не свършват с някаква макар и наполовина нарисувана победа, няма да могат да подходят към Сирия, а там са големите въпроси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *