Тримата големи скарани за пари

Спор на „Позитано“ 20 за туризма, решават новите министерства в резиденция „Лозенец“

Армията, бедствията и бедните всяха раздори в управляващите

Съвет на коалицията се очаква до дни, съобщиха за „Стандарт“ източници от БСП. Официално заседанието е за бюджет 2007. На него обаче тримата големи – Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски, ще вземат решение за евентуални рокади в кабинета след Нова година. Повод за второто обсъждане на бюджетните разчети са разприте в тройния съюз. БСП застава твърдо зад своя социален министър Емилия Масларова, НДСВ зад Веселин Близнаков, а ДПС зад Емел Етем в споровете им за пари с финансист

№ 1 Пламен Орешарски. Тримата лидери ще бистрят и 13-ата заплата и пенсия.

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган ще решават споровете по бюджета

ФОТО Борис ЦАНКОВТежък съвет на коалицията предстои до дни в резиденция „Лозенец“. Спорът за структурните и кадрови промени в кабинета ще се преплете с разприте за бюджета, твърдят източници от БСП, ДПС и НДСВ. За да си извоюва нови постове в кабинета, всяка от трите управляващи партии ще стопира желанията на останалите за пари.

Червените не отстъпват от искането минималната работна заплата да стане 180 лева. Според последните решения на властта тя е 170 лева. Дори в Румъния е 90 евро, не можем да влезем в ЕС най-бедни, аргументират се левите. Разчетите обаче показват, че това ще ощети бюджета с 5 милиона лева, което не е значителна сума. И бизнесът е съгласен, и МВФ няма нищо против, коментират още червените.

Те застават зад Масларова и в искането й пенсиите да скочат от януари, а не от юли. Социалисти допълниха, че тримата големи трябва да решат и за размера на 13-а пенсия и заплата. Парите трябва да дойдат от бюджетния излишък. От БСП очакват съветът да вземе решение и за ставката на данъка за хазарта.

От НДСВ настояват за увеличение на парите за отбрана от 2,3 на 2,6% от БВП. През миналата седмица жълтите вече са лобирали за своя министър Веселин Близнаков на срещи с финансист

№ 1 Пламен Орешарски и премиера Сергей Станишев. Получихме уверения, че парите ще бъдат отпуснати, довериха от „Врабча“ 23. Ако не бъдат отделени 2,6% за бюджет на Министерството на отбраната за следващата година, може да се стигне до редуциране на участието ни в мисии зад граница, категоричен бе бившият министър на отбраната Николай Свинаров. Според него процентът не е измислен. Лобиращите за армията царисти също обясниха, че действително в момента в Европа само четири или пет държави отделят над 2% от БВП за отбраната. Според жълтите обаче става въпрос както за абсолютна стойност, така и за изпълнение на целите за сигурност, съгласувани с Алианса. НДСВ са категорични, че това е основен приоритет за държавата във външнополитически план. Хората на Симеон няма да отстъпят и ще отстояват тази цифра, която по думите на Свинаров е договорена на Срещата на върха на НАТО в Истанбул. Когато сме поемали международни ангажименти, сме знаели цената им. Не може да се радваме на позитивите от членството си някъде, а да не изпълняваме задълженията си, посочи още бившият министър.

От ДПС пък искат 67 милиона лева от бюджета за бедствия и аварии. Над 20 милиона ще искат хората на Ахмед Доган за оборудване в цялата страна с постове на телефонна централа за спешни случаи. В момента телефон 112 за кризисни ситуации има само в София, а в Пловдив се изгражда. Такъв трябва да има в цялата страна, категорични са от ДПС. Според тях трябва да се изгради и единен национален център за управление на кризи. Парите ще трябват за техника и оборудване на специални отряди. В момента от 28 региона само в 14 има такива отряди, оплакаха се депутати от ДПС. Специално посветено на бюджета ще е и днешното заседание на ПГ на ДПС.

Назначаването на Меглена Кунева като еврокомисар, отговарящ за защита на потребителите, отприщи мераците за ремонт на правителството. Обявявайки, че формулата 8:5:3 не бива да се разваля, НДСВ поиска постът на Кунева в кабинета не само да се запази, но и на него да бъде сложен царски човек, съобщиха червени депутати. На „Позитано“ 20 обаче смятали, че след влизането на България в ЕС не е нужно да имаме евроминистър. Това ще е първият кадрови въпрос на съвета на коалицията. От неговото решение зависи как ще потръгне пазарлъкът за останалите постове. БСП иска три министерства след Коледа – по спорта, горите и туризма, като е склонна да отстъпи на НДСВ само последното. Най-горещият картоф са горите и водите. В момента двата ресора са в ръцете на ДПС. Хората на Доган категорично отказват отделянето им в самостоятелно ведомство.

Огромен проблем се оказа и новото министерство по туризма, въпреки че браншът държи на него. Една част от управляващите са на мнение, че такова ведомство трябва да има. Не виждам причина туризмът да се издига в рамките на министерство. Досега агенцията действа добре, отсече обаче червеният депутат Кристиян Вигенин. „За“ такова ведомство се обяви колегата му в БСП Апостол Димитров. Според него това трябва да бъде един от водещите ресори в МС, защото България има капацитет в тази сфера. Агенцията действа добре, заяви и Четин Казак от ДПС. Той обаче допълни, че не е толкова невъзможно да се направи ресорно министерство, тъй като туризмът ще има водеща роля и за в бъдеще. И Казак, и колежката му Фатме Илияз бяха категорични, че този въпрос, както и за останалите нови ведомства, трябва да се реши на по-високо ниво.

Боряна Йотова

Нина Александрова

Неда Гълъбарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *