Трима българи тръгват на околосветско пътешествие с яхта

Трима родни любители на пътешествията – Павел Дойчев, Гаврил Гюров-Гацата и капитан Дачо Дачев възнамеряват да обиколят света с… яхта. Тръгването им е запланувано за 15 септември, като идеята е да популяризират страната ни и нейната история, култура и природа. Капитан на 8-метровата яхта „България“ ще бъде капитан Дачо Дачев. Морският вълк е сред малкото наши сънародници, които могат да се похвалят с участие в престижната презокеанска регата за самотници „Юръп Уан Стар“. През 1996 г. Дачо се впуска с ветроходната си яхта от Кралския яхтклуб в Плимут, Англия, до Ню Порт, САЩ, и обратно до Европа, като минава през какви ли не перипетии, включително проблеми с емиграционните власти. Прекосявал е три пъти разстоянието между Америка и Стария континент, за последно от 30 април до 11 август 2007 г. Тогава инженер-химикът, бивш преподавател по екология в ХТИ – София, изкарва на яхтата „Джемини дрийм“ 103 денонощия, 70 от които в открити води. По време на плаването от Форт Лодърдейл, САЩ, до Царево, Дачев и екипажът му оцеляват в буря в Атлантическия океан, близо до Бермудските острови. Тогава силен щорм преобръща пет яхти и екипажите им се спасяват със салове, а шеста потъва с хората на борда. За героизма си шкиперът от Царево е удостоен с наградата „Златен глобус“ на фондация „Кор Кароли“ за 2007 г. и е обявен за почетен гражданин на 6-хилядното курортно градче.

„Ще използваме това пътуване, където и да спираме, да правим реклама, защото такива необичайни плавания не стават често, въпреки че има безкрайно много яхти, които плуват по света. За българите това не е традиционен вид изява. Рекламата ще се случва на лично ниво – като спрем, като разказваме“, обяснява Павел Дойчев. В арт средите той е известен като бивш съпруг на актрисата Ваня Цветкова. Бил е каскадьор, каратист, сценарист и режисьор. Преди години обаче му омръзва сивотата на ежедневието в големия град и се заселва в странджанското село Фазаново, където живее в подобие на фургон, наречен „Барака Обама“. Първо, защото е барака, а Обама поради факта, че е главният организатор на културния живот в странджанското село. Въпреки това твърди, че води почти аскетичен живот и е издигнал като свой основен приоритет духовното си развитие.

Предвидено е след преминаването на Босфора да се отправят в плаване по Средиземно море, да прекосят Атлантическия океан, да направят обиколка на Карибите и бреговете на Северна и Южна Америка. Оттам следва поне месец във водите на Пасифика със спирка на Галапагоските острови. Азиатската разходка пък започва с Япония и завършва с плаване по Червено море. Ще има доста спирания по африканските земи. Тримата пътешественици имат намерение да правят и мултимедийно представяне на България с фолклора, с традиции, култура, археология. Те ще се срещат и с местни български общност, като ще бъде заснет и документални филм. Според първоначалния план пътуването би трябвало да продължи 1-2 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *