Триполи: Кадафи е тук и тук и ще си остане

Той каза това в отговор на изявлението на бунтовниците, че очакват предложение от Кадафи за прекратяване на войната. Кадафи се намира тук, тук и ще си остане, подчерта Ибрахим.
„Той ръководи страната и няма да я напусне, няма да подаде оставка, понеже не заема никакъв официален пост. Това е нашата родина и ние няма да я отстъпим на престъпните банди, които взеха нашите градове за заложници. Няма да я отстъпим на престъпната организация НАТО. Всеки от нас ще продължи да се сражава. Готови сме да се бием за всяка улица, за всеки дом“, добави Ибрахим.
Междувременно бунтовниците в планините Нафуса (Западните планини) обявиха, че са предприели настъпление и се бият със силите на Кадафи в предградията на Баир ал Ганам, разположен на около 80 км южно от Триполи.
Представители на правителството в Триполи и на Преходния национален съвет в Бенгази преговарят за по-нататъшната съдба на Муамар Кадафи, заяви пък френският външен министър Ален Жупе. В съвместна политическа програма на телевизията Ер Те Ел и в. „Монд“ Жупе каза, че не знае подробности за преговорите, но според него дискусията е за бъдещето на Кадафи.
Именно решаването на този въпрос ще позволи да се премине от военните действия в Либия към политическото уреждане на конфликта в страната, подчерта министърът.  Той добави, че Кадафи трябва да се откаже от всичките си политически и военни пълномощия, от което зависи дали военната операция на НАТО ще продължи, предаде ИТАР-ТАСС.
Муамар Кадафи се е съгласил да не участва в преговорите за прекратяване на конфликта в северноафриканската страна, заявиха африкански лидери.  В комюнике, публикувано след еднодневна среща в Претория, комитетът на Африканския съюз за Либия заяви лаконично, че „приветства съгласието на полковник Кадафи да не бъде част от преговорния процес“, предаде Асошиейтед прес.
Текстът не съдържа повече подробности, а членовете на комитета не направиха изявления. Няма и потвърждение от либийска страна за това съгласие, което би било важна отстъпка, допълва агенцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *