Тристранният съвет обсъжда увеличаването на доходите

След три месеца консултации на експертно ниво, правителството предложи от 1 септември да увеличи с 30 лева минималната заплата и със 7 на сто вдовишките добавки, получавани от 700 хиляди самотни пенсионери. Вижданията на социалните партньори за компенсациите остават различни.
Спорен засега остава въпросът за датата, от която ще нарасне с 30 лева минималната заплата. Предложението на държавата е 1 септември, синдикатите искат 1 юли, а бизнесът – отлагане за началото на следващата година. Няма яснота и дали увеличението на тази заплата ще повиши обезщетенията за гледане на малко дете и добавките за отглеждане на дете с увреждания.
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова беше категорична в интервю за „Хоризонт“ преди два дни, че увеличението ще е факт от първи септември. Предложението е от 1 септември и за двете увеличения. Да, изискват се определени законодателни промени, които ще се направят дотогава. И мисля, че 1 септември е съвсем реална дата. Предполагам, че ще успеем. Каквото е необходимо, ще се направи. Ако трябва да се прави извънредно заседание по време на лятната ваканция, и това ще се направи, каза Менда Стоянова.
За пенсионерите предложението на държавата е пари да получат от 1 септември само самотните възрастни – около 700 хиляди души. В момента добавката за починал съпруг е 20 процента от пенсията на починалия и ще стане 27 на сто от септември. Така минималният размер на бонуса ще се увеличи с 9 лева, а максималният – с 46 лева. И тук КНСБ и „Подкрепа“ не са съгласни и настояват компенсации да получат всички, а не само тези с починал съпруг.
Само ако не се нарушава финансовият дефицит, можем да мислим за увеличаване на минималната пенсия, заяви по повод евентуално увеличение на пенсиите министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Вероятно днес държавата ще консултира и предложението как да се опростят лихвите на 5 хиляди майки, получили неправомерно обезщетения за гледане на малко дете.
Дори при запазване на различията в позициите правителството ще може след днешните консултации да направи, каквото реши. По закон Националният тристранен съвет има само консултативни функции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *